Підраховано число ромів, які живуть на Закарпатті

На Закарпатті відбулася міжвідомча нарада з документування осіб під ризиком без громадянства.

26-27 квітня на Закарпатті з ініціативи Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні та виконавчого партнера УВКБ ООН «Регіон Карпат NEEKA» перебували експерти з питань документування осіб без громадянства та осіб під ризиком без громадянства. Представники міграційної служби, юстиції, Уповноваженого з прав людини відвідали місця компактного проживання ромів у м. Мукачеві та с. Баркасово Мукачівського району.
Тут, безпосередньо на місці, фахівці з’ясовували проблематику документування кожної окремої людини, яка звернулася по допомогу. Адже відсутність документів, що посвідчують особу (у деяких випадках поколіннями), ставить ромів під загрозу без громадянства. Також роми без документів стають особливо вразливими через неможливість доступу до основних послуг, таких як житло, працевлаштування, освіта, державний соціальний захист, який призначений малозабезпеченим категоріям.
На Закарпатті роми – п’ята за чисельністю національна меншина. За неофіційними даними в краї проживає майже 50 тисяч ромів, що складає третину всього ромського населення України. З початку цього року міграційною службою документовано паспортом громадянина України 555 ромів, у 2017 році – 2138. Разом з тим, у документуванні цієї категорії залишаються певні проблеми – відсутність свідоцтва про народження, запізніле звернення на отримання даної послуги, масова неграмотність осіб ромської національності.
У ході наради фахівці та експерти обмінялися досвідом у вирішенні цієї проблематики, у тому числі, у судовій практиці, окреслили коло питань, які потребують більшої координації зусиль у рамках реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини, повідомило Головне управління ДМС України в Закарпатській області.
??