Я СОРОМЛЮСЬ СВОГО ТІЛА: як лікують закарпатця Ваню Павлюка , який страждає на рідкісне захворювання Ольє (відео)

Для Вані, пацієнта «Я соромлюсь свого тіла», який страждає на рідкісне захворювання Ольє, допомога хірургів виявилася єдиним можливим виходом. Через генетичний дефект руки молодого хлопця досягли просто неймовірних розмірів. Його пальці та кисті були деформовані настільки, що це не дозволяло йому самостійно впоратися навіть з найпростішими завданнями. Після численних оглядів і консультацій, як в Україні, так і за її межами, рятувати хлопця взялися найкращі вітчизняні фахівці.Перші обстеження показали, що новоутворення на руках Вані носять доброякісний характер, однак ризик виникнення злоякісної пухлини дуже високий. Тому було вирішено ампутувати обидві руки і встановити протези.

Оскільки Ваня правша, хірурги почали ампутацію з лівої руки: один за одним видалили деформовані пальці. Через місяць пацієнт поділився враженнями.
«Ну, звичайно, вже легше стало без пальців. Сама рука стала легшою, її перестало тягнути. Я просто думав, що будуть якісь страшні болі після операції… Ні, все нормально, обійшлося. Я не уявляв, що все так легко обійдеться», – розповів Іван Павлюк. – «Звичайно, незвично. Раніше рука важила майже 3 кг. Трохи відчувається, що після операції, але все одно легше. Я вже чекаю того моменту, коли поставлять протез. Хочу спробувати вже щось з ним робити».
2018-02-20_104911
Протезування буде здійснюватися в кілька етапів. Насамперед хлопець повинен отримати функціональний протез – найпростіший пристрій, що допоможе Вані поратися з повсякденними справами. Далі – тяговий протез, управляти яким можна за допомогою власних зусиль. Останнім Вані встановлять біонічний протез. Нагадаємо, що кошти на біонічний протез для Івана Павлюка зібрані завдяки глядачам СТБ.
Лікар почав підготовку руки після ампутації до першого протезу. Пацієнту довелося носити спеціальний бандаж з еластичного бинта, щоб кукса щільно трималася в майбутньому протезі та йому було простіше ним керувати. Також хлопець регулярно виконував вправи для суглобів і робив масаж.
2018-02-20_104358
Поки Іван займався підготовкою лівої руки до протезування, гістологи з’ясували, чи є ракові клітини в ампутованих пальцях. Виявилося, що через хворобу Ольє у хлопця все-таки встигла розвинутися злоякісна пухлина, а отже, наступну операцію потрібно провести протягом двох-трьох найближчих місяців. У хлопця зовсім небагато часу, щоб отримати протез для лівої руки, інакше він залишиться безпорадним.
стб