Субсидіантів перевірятимуть

subs-40-17

Перевірки відбуватимуться у кілька етапів.
Спочатку — на етапі нарахувань у територіальних підрозділах Мінсоцполітики. Згодом — на етапі верифікації через дані реєстрів Державної фіскальної служби (облік доходів громадян), Державної міграційної служби (облік міграції фізосіб), Мін’юсту (облік майна) і банків (облік безготівкових операцій з оплати коштовних покупок).
Про це повідомив заступник міністра фінансів України Сергій Марченко. Інформацію збиратимуть і оброблятимуть у Міністерстві фінансів. Субсидіантів, майнових стан яких викликатиме сумніви, перевірятимуть додатково.
«Якщо людина за збігом життєвих обставин залишається, наприклад, жити сама у великому будинку, ніхто не примушуватиме її позбуватися майна, — заспокоїв пан Марченко. — Але якщо розраховує на державну допомогу, повинна довести органам соціального забезпечення, що дотримується принципів ощадливості. Приміром, відключає взимку опалення зайвої площі, застосовує енергозберігаючі технології тощо».
Нагадаємо, субсидію не зможуть отримати власники квартир площею понад 120 м? та будинків, площею більш ніж 200 м?.
На допомогу від держави також можуть не розраховувати особи працездатного віку, які декларують нульові доходи, але які не перебувають на обліку у Центрі зайнятості, та якщо у сім’ї є авто, якому менше п’яти років. Якщо людина здає житло в оренду, але розраховує на субсидію, мусить внести про це інформацію у графу «Інші доходи».
Міністерство фінансів пропонує ввести систему автоматичного скасування субсидій за несплату комунальних послуг, щоб стимулювати субсидіантів не створювати заборгованості з оплати за житлово-комунальні послуги. «Обговорюється кілька варіантів, як організувати виплати, щоб не потрапити у ситуацію, коли десятки мільярдів гривень держава віддає громадянам і не знає, скільки цих коштів повертається за цільовими призначенням. Житлово-комунальна сфера влаштована таким чином, що боржників, особливо домогосподарства, не так просто відключити від послуг. Тому основний принцип, який допоможе у цій ситуації, — автоматична втрата права на субсидію у разі несплати. Якщо субсидіанта зловлять на тому, що він отримав субсидію і не оплатив рахунки за комунальні послуги, наступного дня втратить право на отримання допомоги», — каже.??