У високогірній Вишці на Великоберезнянщині відкрили новий комплекс із школою, дитсадком та амбулаторією

У понеділок (3.09), в с. Вишка Великоберезнянського району урочисто відкрили сучасний комплекс із школою, дитячим садком та амбулаторією. Участь у заході взяли голова ОДА Геннадій Москаль, заступник голови обласної ради Петро Грицик, керівництво району, освітяни, місцеві мешканці. 
– У нас є правило – в першу чергу звертати увагу не на успішні проекти, а на ті, що потребують нашого втручання і реагування, – зазначив  під час свята «Першого дзвоника» в новій школі Геннадій Москаль. –  Школа у Вишці – один із таких об′єктів. Його будівництво почалося ще у 2008 році, але лише в останні два роки ми поставили мету і здали в експлуатацію сучасний комплекс. У майбутньому біля школи буде встановлено сучасний спортивний майданчик із штучним покриттям, а в подальшій перспективі зробимо цю школу й третього ступеню, щоб випускникам дев′ятого класу не доводилося продовжувати навчання в сусідніх селах. Ми намагалися зробити все, щоб заклад відповідав високому рівню оснащення. Тут є нові меблі, сучасний харчоблок, технічні засоби, доступ до артезіанської джерельної води. Бажаю дітям, аби ви добре вчилися, щоб вам хотілося йти до школи, а в село нехай частіше навідуються лелеки».
Керівник краю наголосив, що попри закриття по країні 176 шкіл на Закарпатті не лише не ліквідували жодного навчального закладу, але й відкрили два – у Вишці на Великоберезнянщині та у Костилівці на Рахівщині, де сьогодні вперше дзвоники покликали дітей до уроків. А наступного року на Закарпатті планують відкрити ще чотири нові школи.
Загальноосвітню школу І-ІІ ступенів у Вишці почали будувати 10 років тому, однак згодом через фінансову кризу роботи заморозили на невизначений термін. З ініціативи Геннадія Москаля будівництво відновили за кошти місцевого бюджету та Державного фонду регіонального розвитку і завершили в рекордні два роки. У будівлі зробили ремонт, провели утеплювальні роботи, проклали сучасні комунікації, накрили будинок дахом із металочерепиці. На сьогодні школа обладнана за останніми вимогами «Нової української школи», включно із мультимедійним та комп′ютерним устаткуванням, а садок вже готовий до прийому малечі. До будівлі проклали нову асфальтовану дорогу, а навколо – доріжки з бруківки.
Учні 1-9 класів сьогодні стали до навчання, а 15 дошкільнят вже випробували спальну та ігрову кімнати дитячого садочка. За інформацією районного відділу освіти, у найближчі кілька тижнів дитсадок вже прийме своїх вихованців.
Окремо у будівлі розташовується й фельдшерсько-акушерський пункт, який до того приймав пацієнтів у непристосованому для цього приміщенні. Нині фахівці мають відповідне обладнання, сучасні меблі, просторі кабінети. За словами співробітників, вони й досі не можуть повірити, що тепер їхнє робоче місце має такий вигляд, як у медиків із зарубіжних серіалів. Новий комплекс розташований у мальовничому куточку, який дуже полюбляють туристи. Вони теж матимуть змогу отримувати медичну допомогу в належних умовах.
Силами місцевих мешканців та будівельників скоро на підготовлених клумбах навколо комплексу висадять декоративні та фруктові дерева, а навесні – квіти. Освітяни наголошують, що неймовірні краєвиди за вікнами школи та садочка, як ніщо інше, надихають дітей на творчість, прагнення до знань і самореалізації.











moskal.in.ua