Злочинність на Закарпатті: у поліції підбили підсумки

Злочинність на Закарпатті: у поліції підбили підсумки
Серед основних завдань, покладених на патрульних, є забезпечення публічної безпеки і порядку та протидія злочинності. Упродовж восьми місяців поточного року було зареєстровано в єдиному обліку 583 заяви та повідомлення про вчинені кримінальні правопорушення.

Зокрема, було розкрито 177 злочинів, пов’язаних із наркотичними речовинами, 113 крадіжок, 21 незаконне поводження зі зброєю та вибухівкою, 16 грабежів, 3 незаконні заволодіння автотранспортом й 3 факти нанесення тілесних ушкоджень. 

Найперше, кажуть в Управлінні патрульної поліції в Закарпатській області, реагують на повідомлення, що надходять на спецлінію 102. Звернення можуть стосуватися крадіжок, грабежів, бійок, порушень ПДР, звернень інформаційного характеру тощо. "Ймовірних крадіїв та грабіжників найчастіше затримуємо по гарячих слідах або відпрацьовуючи орієнтування. А от стосовно злочинів, пов’язаних із наркотичними речовинами, то їх виявляємо самостійно. Зазвичай під час проведення поверхневої перевірки, законність якої вмотивована ЗУ «Про Національну поліцію». Далі триває робота зі слідчими, повідомляємо їх про те чи інше кримінальне правопорушення й здійснюємо охорону місця події до їх приїзду", - розповідає прес-секретар УПП в Закарпатській області Марія Туряниця. 

"Що ми можемо порадити громадянам стосовно кримінальних правопорушень – максимально захистити власну домівку, перевіряти будь-яку інформацію, щоб не потрапляти на гачок шахраїв. Звичайно ж, коли ви стаєте «заручником» або свідком кримінального чи адміністративного правопорушення – обов’язково повідомляйте на спецлінію 102. Проявіть свою громадську позицію, бо, якщо щось не стосується вас сьогодні, то не факт, що не стосуватиметься й завтра", - наголошують в УПП.

Також розповідають і про роботу в адміністративному напрямку. Від початку року патрульними було складено 2124 протоколи, найбільше із них за скоєння автопригод – 618. Зокрема, на 113 водіїв складено адміністративні матеріали за втечу чи спробу втечі після дорожньо-транспортної пригоди. В УПП кажуть: "Не відстають, на превеликий жаль, й кермувальники напідпитку. Таких за вісім місяців зафіксовано 578. Багато це чи мало, важко відповісти, але дні, коли їх взагалі не виявляють патрульні, трапляються вкрай рідко". 

Щодо хуліганів на вулицях, то 480 отримали відповідні протоколи. Йдеться про нецензурну лайку в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян й інші подібні дії, що порушують публічний порядок і спокій громадян. Решта протоколів від загальної кількості складено за дрібне викрадення чужого майна, за створення аварійних ситуацій на дорозі, пошкодження автомобільних доріг, вулиць, створення перешкод для руху, тощо. У більшості з перелічених ситуацій, протокол направляється до суду, де й приймають рішення про подальшу долю правопорушника.

А от з постановами ситуація зовсім інша. Це вже є кінцевим рішенням патрульного, і єдине, що залишається зробити тому, хто її отримає, – сплатити штраф. За 8 місяців поточного року патрульні винесли 14 011 постанов, загальна сума штрафів яких дорівнює 3 283 653 гривні. Найбільше (5 304) винесено постанов за частиною 1 статті 122 КУпАП, яка включає в себе ряд правопорушень: порушення вимог дорожніх знаків, розмітки, перевезення вантажів, зупинки, стоянки, тощо. 

Не оминають поліцейські увагою і порушень ПДР: "Дуже часто водії нехтують елементарним, на їх думку, паском безпеки. Паском, який зазвичай може врятувати життя. Лише від початку року за це правопорушення патрульні винесли 2 964 постанови". Щодо безпеки у громадських місцях, то тут, кажуть у поліції, найбільше винесено постанов (507) за розпивання алкогольних, слабоалкогольних напоїв або появу в громадських місцях у п’яному вигляді. А за куріння у невстановлених місцях накладено штрафів на 214 осіб. 

Чи не щодня поліція опрацьовує понад сотні викликів. В УПП додають, що шукають поповнення в штат. Зокрема, крім вакантних посад поліцейського, наявні посади у роті тактико-оперативного реагування (ТОР), яка, до речі, є новинкою УПП. "Служити та захищати!", - підсумовують патрульні.

Закарпатський кореспондент ​