В ТОП-10 кращих замків України увійшли три замки із Закарпаття

В Україні можна знайти чимало замків і палаців. Які з них варто відвідати в першу чергу? Пропонуємо добірку з 10 таких місць.

Щодня в ефірі Радіо НВ можна почути програму про подорожі Україною-де живемо. В коротких записах журналіст Богдан Амосов радить слухачам, куди краще поїхати на вікенд, де в Україні варто провести відпустку. Ми вирішили вибрати 10 найцікавіших випусків його передачі, які були присвячені замкам і палацам.
Олеський замок (Львівська область)

Олеський замок добре видно з траси Київ-Чоп. Він стоїть на пагорбі, який зливається з лісовою смугою. Здається, ніби його побудували прямо на верхівках дерев. Якщо ви вже приїхали до Львова поїздом, то сюди можна доїхати з автостанції №2. Кожні півгодини в Олеськ ходять мікроавтобуси.
Історія замку почалася в XIII столітті. Саме тому екскурсоводи називають його чи не найдавнішим пам’ятником архітектури в Західній Україні. Кажуть, саме в Олеському замку народився Богдан Хмельницький. І саме його він захопив, коли став гетьманом.
Палац графів Шенборнів (Закарпатська область)

Карпати – це не тільки гори, а й маленьке селище на Закарпатті. Він приваблює натовпи туристів своїм замком Берегвар або Замком Шенборнів. Знатна австрійсько-німецька родина колись володіла землями в Закарпатті. І ось граф якось подумав: а чого цим місцям просто так стояти? Побудую-но я собі тут замок. Він, судячи з усього, любив символізм. У будинку 12 входів (за кількістю місяців), 52 кімнати (за кількістю тижнів) і 365 вікон (згідно кількості днів у році) і ще одне замуровано – на той випадок, якщо рік високосний. Озеро біля замку повторює обриси кордонів Австро-Угорської імперії.
Палац ідеально зберігся. Кам’яні стіни і червоні дахи зі шпилями неодноразово ставали декораціями для художніх фільмів – наприклад, для “Снігової королеви” і “17 миттєвостей весни”. Не менш цікаво і всередині будівлі.
Червоногородський замок (Тернопільська область)

Якось у Facebook я натрапив на фото двох середньовічних веж: дві круглі вежі з бійницями і зубцями. Як в мультиках про Робін Гуда, або як тури на шахівниці. А навколо – гори з густими-густими лісами. Будівля стоїть як би на острові, а навколо – бліда туманна серпанок. Я думав, це якась чергова фортеця десь в Баварії. Але виявилося, це Тернопільська область-село Червоногород і його давня фортеця. Насправді, вона не зовсім і середньовічна. Будівлю перебудували в палац в 18 столітті. І вежі не такі, як на фото – фортеця зазнала значних руйнувань під час Першої світової війни.
Замок Попова (Запорізька область)

Кажуть, якщо хочеш побачити українські замки, слід неодмінно вирушати на західну Україну. Однак фортець і палаців чимало і в інших регіонах. Просто треба знати, де їх шукати.
Наприклад, жителі Запоріжжя розкажуть, що в якихось півсотні кілометрів від міста стоїть справжній замок. Замок Попова колись був найбільшим у Східній Європі. Землі, де зараз розташоване містечко Василівка, свого часу подарувала генералу Василю Попову Катерина II. У Попова тут були цегляні заводи. Тому саме з цегли він і вирішив побудувати свій замок-садибу.
Качанівка (Чернігівська область)

Палац Качанівка розташований в 200 км від Києва. Місцеві стверджують, що це єдиний в Україні маєток, який повністю вцілів, незважаючи на війни і революції. Палац побудований на схилі. З обох боків його омивають мальовничі ставки. Саме тут Михайло Глінка написав оперу “Руслан і Людмила”, а Микола Гоголь вперше на публіці прочитав повість “Тарас Бульба”. “Альбом” почесних гостей Качанівки налічує 608 “автографів”.
Паланок (Закарпатська область)

Паланок – головна туристична точка Мукачево. Він був містоутворюючим. У ньому жила знати і аристократія. Навколо жили в будиночках селяни, за часів облоги ховалися за стінами у дворі замку. Зараз Паланок так само височить над приватним сектором Мукачево. Це фактично три маленьких замку в одному. Фортеця розділена на три тераси.
Маєток Терещенко (село Красне, Житомирська область)

Назва селища Красне Житомирської області, як не дивно, не має ніякого відношення до Радянського союзу. Місцеві розповідають про часи, коли на Україну нападали татарські орди. Пролилося тоді багато сліз і крові. З тих пір і називають його Червоним. Відомо воно тим, що тут зберігся маєток Терещенка.
Згідно із заповітом Адольфа Грохольського, який помер в 1863 році, Червоне повинно було дістатися його дружині Ванді. Втім незабаром після смерті чоловіка вона поїхала за кордон, а Червоне продала Федору Терещенко. Він трохи перебудував палац, а неподалік звів цукровий завод. На початку ХХ століття Терещенко побудував неподалік авіазавод, де випустив кілька літаків власної конструкції.
Після приходу влади “рад” з маєтку зробили будинок для безпритульних дітей. Пізніше діти розбіглися, а палац підпалили. В середині ХХ століття тут було ПТУ, а нещодавно палац передали жіночому монастирю.
Замок Сент-Міклош (Закарпатська область)

Замок Сент-Міклош або Чинадієвський називають фортецею любові. Він вважається найромантичнішим палацом Закарпаття. І справа навіть не в тому, що будівля дійсно старовинна і красива. А скоріше в історії кохання, яке з ним пов’язане.
Сент-Міклош протягом тривалого часу володіли угорські магнати. Однак своєю славою фортеця зобов’язана жінці-княгині Ілоні Зріні, яка фактично очолювала Угорський визвольний рух наприкінці 17 століття та обороняла Мукачівський замок. Цей палац був її любовним гніздечком.
Замок Гербурт (Львівська область)

Серед усіх замків Львівщини Добромильський замок, Гербурт, мабуть найвіддаленіший від Львова і високий. Адже місцеві замки зазвичай будували на низинах. А цей – височить на пагорбі серед букового лісу. Серед руїн Гербурта збереглася частина стін, які розходяться півколом від в’їзної вежі.
Сім’я Гербуртів, що тут жила, згадується ще в Галицько-Волинському літописі. Вони були добре відомими вченими, політиками, письменниками і меценатами. Один з них, поляк, одружився на українській княжні з Острога і назавжди залишився в Добромилі. Їх спадкоємці продали замок через борги. Цікаво, що руйнувань замок зазнав не від воїн, а від ченців – ченцям дозволили розібрати частину укріплень на будівельний матеріал для власного монастиря.
Підгорецький замок (Львівська область)

 ​