Півонії, ліс навколо руки і компас: чи існує мода на тату серед закарпатців?

Півонії, ліс навколо руки і компас: чи існує мода на тату серед закарпатців?
Краса чи небезпека? Стосовно татуювань існує чимало думок, зокрема й застережень лікарів-інфекціоністів. Тож до такого вибору слід підходити зважено, а також врахувати всі можливі наслідки.

Якщо ж все-таки шальки терезів свідчать про перевагу рішення «за», тоді спершу варто звернутися до дерматолога перед нанесенням малюнка. Так можна зрозуміти, чи є у вас протипоказання до татуювання – алергія або шкірні захворювання. Крім того, фахівці рекомендують звертати увагу на зовнішній вигляд майстра, кабінет, у якому він працює. Автор обраного вами зображення повинен використовувати одноразові голки, рукавички, маски, стерильне обладнання, а також нові контейнери з чорнилами. Враховуйте і наявність відповідного сертифікату, що підтверджує право майстра працювати. Наостанок фахівець повинен дати рекомендації стосовно догляду за татуюванням. 

Докладніше про це «Закарпатський кореспондент» поспілкувався з однією з ужгородських тату-майстринь Юлією Ковач.

Півонії, ліс навколо руки і компас: чи існує мода на тату серед закарпатців?– Чимало, зокрема, й відомих творчих особистостей обирають вас як автора своїх тату. Коли зрозуміли, що хочете займатися таким мистецтвом?

– Займаюся татуюванням уже три роки. Перше тату зробила у вісімнадцять, хоча й раніше з цікавістю до цього ставилася. Я вивчала живопис у Закарпатському художньому інституті, адже потяг до творчості був завжди. А почала робити татуювання, бо вважаю, що це – те ж саме мистецтво (хіба іншим матеріалом). Плюс за нього непогано платять, що не завжди можна сказати про картини.

– У вас самої немало татуювань на тілі. Розкажіть про них.

– Перше татуювання зробила після свого повноліття. Якщо говорити про його значення, то важко виокремити щось одне. Напевно, це просто набір всього підряд, що подобалося, приносило візуальну насолоду насамперед на той час. Татуювання сьогодні – це перш за все аксесуар. А значення цих малюнків кожен вкладає різне – залежно від власного досвіду, смаків та переконань.

Півонії, ліс навколо руки і компас: чи існує мода на тату серед закарпатців?– Скільки в вашому авторському доробку вже тату-робіт? Ведете такий лік?

– Після першої сотні я їх просто перестала рахувати. Працюю майже кожного дня, тому, думаю, що до тисячі робіт уже налічується.

– Серед клієнтів в основному закарпатці?

– Багато саме закарпатців, але не менше є й приїжджих. В основному зараз серед клієнтів половина таки з нашої області, 50% – з-за її меж. Це можна пояснити, мабуть, тим, що тут не кожного влаштовує вартість моєї роботи.

– Якщо порівнювати з ситуацією у попередні роки, вартість тату зросла? Чи, навпаки, зробити татуювання тепер стало доступніше?

– Ну, можна зробити татуювання і дешеве (для такого умільців знайдеться чимало, утім, як і на різну цінову категорію). Як на мене, тату будуть так і виглядати, залежно від своєї вартості. Тому для багатьох це справді доступно, якщо не зважати на якість. Якісні татуювання коштують відповідно.

– Існує думка, що бажання зробити тату виникає, як молодечий запал. Чи справді молодь звертається найчастіше?

– Звертаються клієнти різних вікових категорій. Найчастіше – це люди віком від двадцяти п’яти до сорока років. Не сказала б, що тільки молодь, трапляються навіть охочі набити на своєму тілі татуювання і в п'ятдесят чи шістдесят. Таке теж буває.

Півонії, ліс навколо руки і компас: чи існує мода на тату серед закарпатців?


– Багатьох, зокрема тих, які, можливо, і мріють про тату, лякає ймовірність занести інфекцію...

– Ну, що стосується інфекції, то хочу зазначити, що всі матеріали, зокрема голки – одноразові. Упаковки завжди розкривають просто перед клієнтом. Викидаються одразу після сеансу. Я навіть не можу уявити, хто ці голки використовує повторно (усм. – авт.). Це просто неможливо!

– Які малюнки, схеми, написи найпопулярніші серед ваших клієнтів? Чи існує мода на тату?

– Своєрідні тренди таки існують. Наприклад, міфічні ієрогліфи чи написи займають усього 10% вибору моїх клієнтів. Дівчата сьогодні люблять півонії. Бажано графічні. Хлопці обирають зображення лісу навколо руки, пухнастих хижаків (лев, тигр, вовк), ну, і компаси, звісно. Якось так. Загалом можу побажати кожному, хто вирішив зробити тату, – просіть портфоліо! Портфоліо – це дуже важливо.

Юлія Медюх,
Закарпатський кореспондент ​