До уваги закарпатців: рекомендації щодо уникнення замерзання водопроводів

До уваги закарпатців: рекомендації щодо уникнення замерзання водопроводів

Внаслідок сильного похолодання до ужгородського водоканалу стали надходити звернення щодо замерзлих водопроводів. Про це інформує Адміністрація КП «Водоканал м. Ужгород».

Найкращим способом уникнення таких проблем є їх профілактика. Для цього слід провести роботи з утеплення водопровідних мереж, приладів обліку та герметизації колодязів задля запобігання їх замерзання та пошкодження. Це сказано і в правилах користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України (пункти №14.3 та 15.2).

Звертаємо увагу, що вирішення проблем із замерзлими водопроводами та приладами обліку входить до сфери діяльності відповідних ЖРЕР, ОСББ і юридичних осіб, на балансі яких вони знаходяться та які їх обслуговють. Щодо мешканців приватної забудови, то відповідальність за прилади обліку водопостачання та водопровід до точки врізки в централізовану міську мережу несуть власники будинків.

При замерзанні води у водопроводах утворюється великий тиск на стінки трубопроводу (інколи навіть розриває її), а іржа, що відклалась на стінках, при розморожені вивільняється (розчиняється) і рухається в напрямку потоку води. Таким чином, вода що потрапляє до кінцевого користувача, може бути дещо забруденою, незважаючи на те, що поступаючи в мережу вона відповідає якості питної води.

Тому, після розмороження комунікацій водопостачання, бажано пропустити певну кількість води через крани холодної води, а також, при наявності фільтрів грубої очистки, прочистити їх. Завдяки цьому Ви уникнете можливих забруднень та пошкоджень приладів обліку, бойлерів, котлів, пральних та посудомийних машин.

Наголошуємо, що роботи по розмороженню та заміні пошкоджених ділянок водопроводу та приладів обліку, що не знаходяться на балансі КП «Водоканал м. Ужгород», проводяться лише по відповідній заяві споживача, на договірній основі та оплачуються згідно виставлених рахунків. ​