Які зміни чекають на українців в пенсійної реформи з початку року

Не варто чекати, що пенсійну реформу відчують всі і відразу. Прийняті зміни насамперед позитивно вплинуть на гаманець тих українців, які мають офіційний страховий стаж та отримували «білу» заробітну плату.



Стало відомо, які зміни в системі пенсійного забезпечення чекають на українців з 1 січня 2018 року, передає Ukr.Media.
У даному випадку варто враховувати один з головних чинників: розмір пенсії залежить не тільки від страхового стажу, але і від середнього заробітку за останні три роки перед виходом людини на пенсію.
Приємним бонусом до змін законодавства можна вважати введення перерахунку або індексацію пенсій на підставі змін суми середньої зарплати.
Наприклад, якщо в 2016 році середній заробіток становив 3267 грн, а в 2017 — 3764 грн, тобто різницю в 497 грн. Це автоматично додає 248 грн до пенсії (такі зміни нам гарантує закон №1058). Нарахування здійснюються автоматично відповідно з датами індексації, які Кабмін визначає в перших числах кожного місяця.
Далі вперше в Україні почав діяти механізм відшкодування роботодавцям пільгових пенсій на сплату підвищеної ставки єдиного внеску (ЄСВ) за працівників, зайнятих на особливо важких та шкідливих роботах. Тобто держава буде повертати 15% і 7% від сплаченої суми за вищевказаних осіб відповідно.
Все той же закон №1058 вимагає єдиного підходу для нарахування пенсій держслужбовцям, науковцям, посадовим особам органів місцевого самоврядування, прокурорам, працівникам НАБУ і Національного агентства з питань запобігання корупції. Інакше кажучи, віднині поняття прокурорської або суддівської пенсії повинен піти у забуття. Ще одним позитивом є те, що відтепер працюючі пенсіонери не повинні платити податок з пенсій.
Крім того, з Нового року держава не відшкодовує виплати єдиного внеску за людей з особливими потребами на підприємствах УТОС, УТОГ і пенсіонерам-пільговикам; скасовуються і витрати на доплату до прожиткового мінімуму інвалідам війни та учасникам бойових дій.
Так, посилаючись на демографічну навантаження Пенсійного фонду, народні депутати встановили право виходу на заслужений відпочинок для наступних категорій громадян:
— у 60 років особам, які будуть мати 25 років страхового стажу в 2018 році;
— у 63 роки особам, які матимуть від 15 до 25 років страхового стажу в 2018 році;
— 65 років особам, які будуть мати 15 років страхового стажу в 2018 році, однак без 16 років в 2019 році.
Також якщо вони в 2028 році будуть мати 15 років, проте їх стаж не досягне 25 років. Ця вимога стосується громадян, які хочуть вийти на пенсію в 63-річному віці.
Українці, чий стаж не має 15 років після досягнення ними 56-річного віку, а також незайняті особи без необхідного страхового стажу можуть розраховувати на соціальну допомогу — протягом перехідного періоду, а саме 10 років. Сума таких виплат буде встановлюватися щорічно, враховуючи економічні показники в країні. Це нововведення вже почала діяти.
З 1 січня майже всі заплановані зміни пенсійного законодавства заробили (90%), проте це ще фінал реформи — найближчі роки будуть прийматися нові зміни, що стосуються віку виходу на пенсію, страховий стаж, впровадження другого рівня системи накопичення та ін. Проте коли саме це відбудеться, важко сказати, адже терміни їх впровадження постійно переносилися.
????