Голова Тячівської ОТГ Іван Ковач: «Ремонт доріг і вулиць, теплосанація закладів освіти та штучне футбольне поле – наші пріоритети на 2018 рік»


2018 рік – третій рік успішної історії Тячівської об’єднаної громади, яка входить до десяти найкращих ОТГ в Україні. Над чим працюватиме влада цьогоріч, які соціальні заклади та вулиці ремонтуватимуть у населених пунктах громади, як дбатимуть про благоустрій, які проекти планують реалізувати – про це та інше спілкуємось із головою Тячівської ОТГ Іваном Івановичем Ковачем.Іване Івановичу, підведено підсумки бюджету ОТГ за 2017 рік. Якою була фінансова підтримка громади з боку держави? І чи збільшились власні надходження до казни?

Нам вдалося залучити фінанси з різних джерел – Державного фонду регіонального розвитку, кошти на соціально-економічний розвиток регіонів та від перевиконання митниці. Загалом, це близько 16 млн. грн. 

Цього року подали проектів на 22 млн. грн. З них на 14 млн. грн. вже отримали підтвердження, на решту – поки чекаємо. 

Що стосується власних надходжень, то реально вони збільшились приблизно на 10% понад план, але в абсолютній сумі – більше, ніж на 35%. Надходження зросли, по-перше, у зв'язку з тим, що була проведена нова нормативна грошова оцінка земель, які здаються в оренду. Відповідно, збільшились податки за оренду землі. По-друге, піднялася мінімальна зарплата і заробітна плата вчителів та працівників дитсадків.  І що нас дуже порадувало – відсотків на тридцять піднялася середня заробітна плата у бізнесу – насамперед, у таких бюджетоутворюючих підприємствах, як ДП «Ламелла» та ТОВ «Зеніт-Текс». Відрахування до бюджету, відповідно, теж зросли. 

Також з відкриттям асфальтного заводу ПП «СТІК», який зареєстрував свою діяльність у нас, до бюджету додатково надійшло 800 тисяч гривень. Таким чином, отримали близько 8 млн. грн., на які ще на початку року не очікували.

Якими є фінансові прогнози для Тячівської ОТГ на цей рік? 

Рік  ми витримаємо, і, думаю, до рівня 2017-го підтягнемо відсотків 15. Але є й фактори, які тягнуть назад. На превеликий жаль, у Тячеві закрилося підприємство з іноземними інвестиціями ТОВ «Шкала-Енерджі». Керівник каже, що роботу відновлять, швидше за все, лише всередині літа, отже півроку випадає. По-друге, за рішенням Кабміну поштове відділення буде платити податки лише в Ужгороді, де розташований їх центральний офіс, а це близько 500 тис. грн. По-третє, «Укрзалізниця» рішенням Уряду платить за землю під залізними коліями не 100%, а лише 25%. Це теж близько 300 тисяч гривень. Разом ці втрати складуть більше 1 млн. грн. Незважаючи на це, ми запланували перевиконання бюджету на рівні 5-6 млн. грн. Підняття мінімальної зарплати теж  потягне за собою збільшення надходжень. 

У 2017 році пріоритетними об’єктами для Тячівської ОТГ були спорткомплекс «Спортивна арена «Тячів» і ЦНАП. А які напрямки роботи визначено найважливішими цьогоріч?

На цей рік нам вдалося залучити з держбюджету 4 млн. грн. на будівництво штучного футбольного поля 60х40 метрів, яке плануємо розмістити на міському стадіоні. Також є план повної реконструкції стадіону з будівництвом сучасних бігових доріжок і спортивного майданчику для волейболу та баскетболу з європейським покриттям. Також плануємо капітально відремонтувати адмінбудівлю стадіону. Ці роботи розпочнуться навесні і цього року будуть завершені. 

Другий пріоритетний напрямок роботи, який ми розпочали минулого року, – це зменшення витрат на утримання закладів освіти і медицини, що цілком лягло на плечі громади. Як цього досягти? Тільки через проведення повної теплосанації приміщень усіх закладів. Минулого року ми провели такі заходи у школі №1. Як показав досвід, це дало суттєву економію – оплата за спожите тепло зменшилася на 30%. Цього року вже маємо добро з ДФРР на такі ж проекти у ЗОШ №2 і ДНЗ №1 по Вайди. Плануємо продовжити цю роботу і в Руському Полі – утеплити дитсадок і школу, а також виготовити документацію на всі заклади об’єднаної громади і за два роки провести їх повну теплосанацію. 

До речі, під час вашого звіту наприкінці минулого року прозвучало, що один з корпусів другої школи визнано аварійним. Якою буде доля цієї будівлі? 
В одному з корпусів утворилася невелика тріщина. Я запросив фахівців будівельного інституту, які упродовж трьох місяців проводили обстеження. Згідно з їх висновком, корпус визнано аварійним. Швидше за все  (але це буде рішення кінця лютого-початку березня), нам доведеться будувати новий корпус. Наразі очікуємо висновок будівельників, якими затратами можна виправити ситуацію. Якщо різниця у сумах на реконструкцію і будівництво буде невеликою, ми підемо на будівництво нового корпусу. 

А що плануєте робити, щоби збільшити відсоток охоплення найменших тячівців дошкільною освітою?

Наступний навчальний рік розпочнемо з двома групами в дитсадку на 60 дітей, збудованому угорськими благодійниками при ЗОШ з угорською мовою навчання. Тут будуть діяти як угорська, так і українська групи. Угорці передадуть його на утримання громаді. А у перспективі буде йти мова про повне об’єднання школи, ліцею з угорською мовою навчання і дитсадка в один навчально-виховний комплекс, та передати його на фінансування області. 

Також цьогоріч завершуємо проект добудови ДНЗ №1 по вул.Вайди, але реалізовувати його будемо вже у 2019 році. Все це дозволить на 90% зняти проблему охоплення дошкільною освітою. 

Наскільки складним завданням буде створення Центру первинної медико-санітарної допомоги?

Це труднощів би не склало, адже ми передбачили на це кошти та очікуємо на державну субвенцію у розмірі 5-6 мільйонів. Вже замовили й обладнання. Проблема лише в тому, щоб дійти згоди щодо приміщення стоматологічної поліклініки. Але я буду переконувати стоматологів, що це необхідно. Ми плануємо облаштувати наш Центр на першому поверсі, а на другому залишити кабінети стоматолога, який буде обслуговувати пільговиків, щелепно-лицьового хірурга, та орендарів.

Які дороги і вулиці заплановано відремонтувати цьогоріч?

Ще одним пріоритетним напрямком нашої роботи буде ремонт вулиць. Цьогоріч плануємо завершити ремонт центральної дороги у Руському Полі та однієї з найдовших вулиць села – Карпатської, протяжністю 1,8 км. Кошти на це вже є, тендери проведено. Думаю, з квітня почнемо роботу. Плануємо заасфальтувати автошлях Тячів-Лази-Округла до кінця села Округла та завершити будівництво дороги у Чорну Воду. Крім цього, капітально відремонтуємо 8-10 вулиць у місті: в районі вул.Будівельників та на декількох вулицях ліворуч від Леонтовича. 

Поділіться, будь ласка, планами щодо робіт з благоустрою.

Найперше, плануємо до літа завершити реконструкцію скверу по Армійській напроти стадіону, розпочату минулоріч. Тут буде зона відпочинку з невеличким фонтаном, лавочки, тротуарні доріжки, кіноекран. Продовжимо благоустрій вулиці Кошута – оновимо тротуари і ділянки між тротуарами і дорожнім покриттям. До цього буде індивідуальний підхід за бажанням мешканців. А підприємці будуть облаштовувати територію від своїх закладів до дорожнього покриття власним коштом. Матеріал є  –  бруківка, яку зняли з проїжджої частини. У межах плану кожен облаштує свою ділянку. Роботи там дуже багато. Цьогоріч на Кошута провели каналізацію, водовідлив, трохи затримались із ремонтом дороги, але добре, що встигли до кінця року. Та це лише перша частина проекту: проїжджу частину встелять іще одним шаром асфальту. Як тільки погода дозволить – приступимо до роботи. 

Також перед адмінбудівлею міськради буде облаштовано автостоянку на 80 місць. Заїзд буде біля міськради, а виїзд – біля «Комінвестбанку». Стоянку буде вистелено декоративним каменем. Для цього доведеться пожертвувати зеленою зоною біля багатоповерхівок, але іншого виходу, щоб розвантажити рух транспорту у центрі, немає. Сподіваюсь, це допоможе виправити ситуацію. Ще би поліція мала бажання попрацювати… Чому вона бездіє – відповідь на це питання почуємо у лютому, коли заплановано заслухати звіт начальника Тячівського відділу поліції. 

Чи буде цьогоріч реалізовано проект благоустрою міського парку?

Цей проект наразі на експертизі. Сподіваємось у лютому його отримати і у березні подати на міжнародний проект. Якщо не вдасться – будемо виносити у другому півріччі на сесію і шукати власні можливості, щоби хоча б половину виконати цього року. У нас є бажання привести парк у порядок і розуміння, що це обов’язково. Але хотіли би підійти до цього не точково, а комплексно. Спочатку комплексно завершимо благоустрій в’їзду у місто, а потім перейдемо до парку, впорядкуємо і тенісні корти.

Які мікрорайони багатоповерхівок зазнають змін на краще?

Передусім, завершимо благоустрій вулиці Вайди, затим переходимо на Промислову (Комсомольську).  Там теж, як і на Вайди, до кожного будинку буде облаштовано пішохідний тротуар, а поруч – автостоянки. Затим перейдемо на Шапошнікова. Але там буде важко щось робити комплексно через те, що більшість мешканців не живуть у власних квартирах, а здають їх в оренду, двори хаотично забудовані…

Чи продовжаться роботи з реконструкції вуличного освітлення, розпочаті у 2017 році?

Цьогоріч енергоощадне освітлення буде встановлено на вулицях Голлоші, Пушкіна, Нересенській, Франка, Маяковського, Чехова, до Шапошнікова. Завдяки заходам, проведеним минулоріч, нам вдалося зменшити енергоспоживання на 22-24%. 

І наостанок: минулоріч до Тячева навідувалася знімальна група соціального телепроекту «Громада на мільйон», яке от-от стартує на телеканалі «1+1». Чи побачимо ми в ньому Тячівську громаду?

Як мені повідомили телевізійники, так, але поки що дата виходу передачі невідома. Змінилися відповідальні за підбір матеріалу, але на телебаченні запевняють, що Тячівську об’єднану громаду до проекту включать.

Дякую за інтерв’ю. 

Розмовляла Наталія Маджара для Tyachiv.com.ua