Єгері Тячівщини заготовили вітаміни та корми для диких тварин

??Єгері Тячівщини заготовили вітаміни та корми для диких тварин
Взимку, коли диким тваринам не вистачає природних кормів, до них на допомогу приходить людина. Як розповів районний мисливствознавець Тячівщини Юрій Сойма, там, де необхідно, підгодівля тварин проводиться постійно. Особлива увага - холодної пори року. Кожен тячівський мисливствознавець і єгер знає, хто проживає на закріпленій за ним лісовій ділянці, і чим дикі тварини харчуються.

«Смакові пристрасті обов'язково враховуються, хоча логіка тварин не завжди зрозуміла. Наприклад, фазани дуже люблять кукурудзу, але при цьому погано їдять пшеницю. Тому стараємось заготовляти ті смаколики, які полюбляють ласувати тварини та птахи. У меню також вводимо концентровані і соковиті корми: ячмінь, цукровий буряк, моркву, а також комплекс вітамінних добавок. Є, звичайно, і природні солонці, але їх недостатньо. Застосовується і лікувальна підгодівля. А в холоди в годівницях з'являються сіно і кормові віники. Варто відзначити, що підгодівля диких тварин у мисливських угіддях і введений в них режим охорони дають позитивний результат. На цих територіях спостерігається щорічне збільшення чисельності тварин», - розповів районний мисливствознавець Тячівщини, працівник ДП «Тячівське ЛГ» Юрій Сойма.

У мисливських угіддях Брустурянського лісомисливгоспу ще влітку єгері заготовили 8,5 тисяч кормових віників, 8 тонн сіна та 2 тонни солі. І вже викладено 3 тонни сіна та 1,4 кілограмів солі. У Брустурянському лісомисливському господарстві для потреб лісових братів єгерською службою облаштовано 112 годівниць для копитних, 140 солонців, 2 кормосховища, 17 аншлагів, 4 інформаційних панно, 6 майданчиків для кабана, 1 зерносховище, 7 мисливських будиночків та 3 майданчики для дичини. У Мокрянському заготовлено 15 тонн сіна, 9 тисяч кормових віників, 1,4 тонни солі. Побудовано 86 годівниць для копитних, 49 річкових перепадів, 138 солонців, 56 шпаківень. Натомість у Тячівському лісгоспі для братів копитних мисливствознавці заготовили 7,3 тонни сіна, 2870 штук кормових віників, 2 тонни солі. Працівниками державної лісової охорони збудовано 45 солонців та 25 годівниць і 39 підгодівельних майданчиків для копитних, 60 солонців для зайця, 100 підгодівельних майданчиків для зайця.

Нагадаємо, завдяки зимовій підгодівлі звірів і птахів вдається без втрат пережити період холодної пори року без харчів. Ситна і доступна їжа підвищує їх опірність до різних захворювань і знімає необхідність до безконтрольної міграції, що дозволяє тваринам спокійно перечікувати холоди на безпечних для них охоронюваних територіях, інформує прес-служба Закарпатського ОУЛМГ. ??