Михайло Бучак: "Я завжди намагаюсь виховати своїх учнів кращими"


Змішані єдиноборства, або ММА — досить молодий спорт, набирає все більшу популярність з кожним роком. Якщо ще кілька років тому важко було знайти людину,  яка хоч трохи представляє, що таке змішані єдиноборства, то сьогодні більшість фанатів спорту і кожен любитель бойових мистецтв знаэ, що це. ММА розшифровується як Mixed Martial Arts, що досить добре характеризує цей спорт, адже в ньому можуть брати участь представники будь-яких шкіл і напрямків бойових мистецтв. На сьогоднішній день у світі мільйони фанатів ММА. Що вони знайшли в цьому спорті? Чим же він залучає такі величезні маси людей? Відповідь криється в широкому арсеналі технічних дій, дозволених в змішаних єдиноборствах.

Цей вид спорту популярний не тільки закордоном, але й на Україні, зокрема й на Тчівщині почав набирати популярності.

 Про це та інше розмовляємо з організатором турніру – майстром спорту з хортингу, керівником Тячівської районної та міської федерацій хортингу, директором спортивного клубу «ІНФАЙТЕР «Хортинг» Михайлом Бучаком.  

- Чи важко даються дітям навики бойових мистецтв?
- Можу з впевненістю сказати що важко, саме зате що в школах дається слаба фізична підготовка. Та і взагалі у нас спорт дуже на низькому рівні. Саме Тячівщина та Закарпаття відстають по всіх видах спорту.


- Як ви мотивуєте вихованців працювати над собою?
- Важке запитання… У них є досить непогані  перспективи у бойових мистецтвах. Кожен з вихованців може вибрати для себе бути йому професійним спортсменом чи ні.  Вся суть мотивації в тому, що вони будуть здорові як фізично так і морально. В залі всі мають бути однією дружною сім’єю.  Я завжди намагаюсь виховати своїх учнів кращими.


- Як ви прийшли до спорту та скільки вже працюєте тренером?
-  Можна сказати, що я народився у спорті.  Я сам займаюсь бойовими мистецтвами 22 роки.  А для учнів я викладаю змішані стилі єдиноборств. Тренером працюю 10 років.


- Що потрібно для того щоб тренуватись у вас?
- БАЖАННЯ! Я нікого не зможу примусити ходити на змагання чи займатися.  Саме просте, що я від них вимагаю щоб вони знали що таке «Добрий день», «Вибачте»,  «Будь ласка», «Дякую», щоб знали поважати старших та батьків, знали де перейти дорогу.  Я ніколи не даю їм вправи які не можу зробити я, або ж які неможливо виконати.
Саме більше я наголошую, щоб жінки та дівчата приходили на заняття та знали заступитися за себе.


- Ви стараєтесь бути для своїх вихованців і тренером і вчителем і наставником. Важко це виходить?
- Дуже важко! Вони для мене не просто діти, які прийшли тренуватись.  Я у кожну дитину вкладаю свою душу. Я завжди казав, що у мене є дві сім’ї – одна перед Богом це дружина і діти, а інша у залі. Коли хтось з них, йде на змагання , у мене серце у п’ятки скаче.  Я пам’ятаю кожну їхню поразку та перемогу. І саме на змаганнях можна побачити, який характер формується у тої чи іншої дитини. Як вони підтримують один одного, як переживають за тих хто змагається. Я беру активну участь у житті своїх вихованців, обов’язково мої спортсмени мають не тільки добре справлятися у мене в залі , а й гарно вчитися у школі – це моя перша умова. Раз на місяць вони приносять щоденник, якщо я бачу незадовільні оцінки  то 500-700 присідань їм гарантовано.
Вчитель у школі для них має бути як мама. Головне щоб вони завжди залишалися хорошими людьми. Адже людяність відсутня у людей і повернути її дуже важко.


- Чи бувають у Вас, Михайле, відчуття, що боєць далеко піде у спорті? Та чи можете навести приклади?

- Звичайно. У мене є такі дітки, у яких я бачу велике майбутнє у спорті. Перший та один з найкращих моїх учнів титулований спортсмен Михайло Демида – у свій час він потрапив у 600 найкращих бійців світу. Також Іван Мельник, Юрій Гегедиш, Павлюк Олександр – всі вони ставали чемпіонами світу.
Але  не тільки у старшій категорії є такі обдаровані учні. З діток можу назвати таких як: Євген Куцин та Ігор Куцин, Гайналій  Олександр це дітки яким по 11-12 років і вони впевнено йдуть до своєї мети.

Та насамкінець я хочу звернутися до людей.
Я побував у різних країнах, у різних спортзалах, подивився на різних спортсменів. І чесно можу сказати, що таких сильних хлопців, як на Закарпатті мало де можна знайти.  У нас є навіть багато талановитих та сильних дівчат. За останні роки я помітив, що дівчата стали більш виносливі та фізично сильні. Я закликаю всіх батьків, щоб приводили у зал своїх дітей.  Нехай просто тренуються та розвиваються. Що стосується старших хлопців – то дуже великі є перспективи. Зараз буде підписуватися договір і особисто мене роблять представником всесвітньої організації ММА – це Олімп спорту. Потрібно ходити, вчитися та виступати і можна туди потрапити. Там можна заробляти непогані гроші, тому ще встигнете піти на заробітки.
Спробуйте,  щоб не шкодувати потім все життя, що «Я не спробував» .  
Приходьте  в зал, тренуйтесь та прославляйте свою націю та своє місто!


Розмовляла Свідерська Олександра для Tyachiv NEWS