У Тячівській ОТГ стартувала гаряча ремонтно-будівельна пора


Як кажуть, весна кличе до роботи. До праці взялися і у Тячівській об’єднаній громаді. Планів та намірів щодо покращення інфраструктури населених пунктів ОТГ у міської влади на цей рік чимало. Є й підтвердження фінансування запланованих об’єктів. Тож як саме втілюватимуть у життя намічене, в інтерв’ю нашому виданню детально розповідає Тячівський міський голова Іван Ковач.

Іване Івановичу, закінчилися свята, встановилася сприятлива погода. Над чим міська влада працюватиме у першу чергу?

А ми вже розпочали – з ремонту вулиці Карпатської, однієї з найдовших у Руському Полі. Сподіваюсь, у четвер вже й завершимо. Затим почнемо другий етап – ремонт центральної вулиці Руського Поля від траси Мукачево-Рогатин до ФАПу. Після того переходимо на вулицю Кошута у Тячеві, де ділянки на початку і наприкінці вулиці за проектом мають бути накриті ще одним шаром асфальту. Паралельно будемо робити ямкові ремонти вулиць на території всього міста. До кінця тижня оновимо і ділянку в районі магазину «Майстер» та  вулиці Леонтовича від залізниці.

Травень – це місяць поточного ремонту вулиці Лазівської і будівництва нової дороги до Чорної Води. Впевнений, це дасть поштовх розвитку туристичного потенціалу цього благодатного куточка нашої громади. Для цього вже зараз поширюємо інформацію про рекреаційні можливості Чорної Води серед власників баз відпочинку у курортному Шаяні.  

Якщо погода сприятиме, у червні дорожні роботи триватимуть на території міста, а саме у кварталі нової забудови (в районі вулиць Фермерської та Будівельників), де заплановано зробити ремонт трьох вулиць і ще трьох – зліва від вулиці Леонтовича. Плюс вулиці Річна та провулок Володимирський (між Голлоші та площею Поштовою – авт.). У другій половині року буде проведено ремонт дороги довжиною майже 3 км – від Лазів до кінця населеного пункту Округла. 

За весну-літо всі ці роботи плануємо завершити. На осінь планується зробити ремонт вулиці Матросова, яка тягнеться від Лазівської до Леонтовича, щоб весь той мікрорайон набув завершеного вигляду. 

Загалом, на ремонт доріг в об’єднаній громаді цьогоріч плануємо виділити близько 15 млн. грн. з місцевого та державного бюджетів.   

А як щодо такої проблемної вулиці у Тячеві, як Маяковського, що біля автовокзалу?

Там буде поточний ремонт. Як і на Пушкіна, 30-річчя Перемоги... Вулиця Маяковського у жахливому стані, і ми це бачимо. Днями відбудеться зустріч із забудовником, який проводить на цій вулиці роботи (на місці колишнього цеху заводу «Зеніт» – авт.). Спільно з ним визначимося щодо наших дій, з тим, щоби за його рахунок було облаштовано водовідлив, а вже після цього будемо стелити вулицю.   

Також дуже надіюся, що підприємство, яке виграло тендер на будівництво дороги державного значення Мукачево-Рогатин, протягом літа відремонтує центральну частину міста, яка потрапляє під проект. 

Поділіться, будь ласка, подробицями щодо будівництва штучного футбольного поля та реконструкції міського стадіону.

Хотів би розпочати з того, що є різні думки щодо того, чи варто було там будувати стадіон 60х40 метрів чи якість інші майданчики. Ми підлаштувалися під державну програму, яка передбачала будівництво штучних футбольних полів. Дуже дякую багатьом причетним до того, щоб ми виграли цей конкурс і отримали стовідсоткове  фінансування проекту. Вважаю, що для Тячева це поле абсолютно потрібне. Воно дасть поштовх розвитку футболу та однозначно знайде себе у спортивній інфраструктурі міста. 

Роботи на стадіоні ми розпочали ще минулого року із будівництва входу. Бо старий був у жахливому стані, там вже було нічого ремонтувати. Цього року запланували повний комплекс робіт. Це, по-перше, повне відтворення і ремонт покриття основного стадіону з облаштуванням поливу. Футбольне поле влітку будемо підсипати, укатувати, висіювати траву, поливати, підстригати – це непростий процес. Тому запрошуємо фахівців, які б проконсультували, як це робити правильно. Крім основного майданчика 60х40 м, позаду одних воріт збудуємо відкритий майданчик для занять волейболом і баскетболом.  Про це дуже просили тренери з баскетболу і волейболу. Адже влітку у нас нема де займатись цими видами спорту. До речі, у спортивний клуб ми запросили тренера з волейболу, який тренуватиме групу дітей. Позаду інших футбольних воріт буде майданчик зі спортивними тренажерами і сектор для стрибків у довжину та висоту. Також зробимо капітальний ремонт підтрибунного приміщення та поточний ремонт трибуни. Крім того, збудуємо нову бігову доріжку. Це буде така спортивна споруда, де зможуть знайти себе і футболісти, і волейболісти, баскетболісти, і легкоатлети – усі, хто має бажання займатися спортом. План робіт непростий, комплексний. Знаю, що будуть незадоволені мешканці, які ходили через стадіон чи виганяли туди гусей. Але доведеться його закрити. Також тут буде облаштовано окрему систему відеонагляду (для стадіону і скверу). Цього року всі ці роботи будуть закінчені. 

Новий комплекс буде відноситись до КЗ «Спортивні арени «Тячів». Для його обслуговування будуть задіяні технічні працівники, які взимку працюють у спорткомплексі по Вайди. Так, це витрати для міста, але це дуже потрібно. 

За місяць-два завершаться й роботи з реконструкції скверу напроти стадіону. 

Також на сесію буде винесене питання реконструкції міського парку, де передбачається розширення і додаткові кошти на корти. Чи зможемо фінансово це осилити цього року – скажемо за підсумками першого півріччя, оскільки об’єм запланованих робіт дуже великий. А з настанням весни гостро постала проблема нестачі робочих рук. 

Вже незабаром у школах і дитсадках розпочнуться літні канікули і ремонти. Які роботи плануються, щоби покращити умови у закладах освіти об’єднаної громади?

Будемо робити теплосанацію (утеплення) Тячівської ЗОШ І-ІІІ ст. №2, дитсадка по вулиці Вайди та обидвох садків у с.Руське Поле, капітальний ремонт покрівлі ДНЗ по вул.Промисловій та капремонт дитсадка у Лазах, капітальний ремонт спортзалу Тячівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім.В.Гренджі-Донського, покрівлі Руськополівської школи. Також в усіх школах будуть відремонтовані котельні. У Лазівській ЗОШ  І-ІІІ ст. збудують спортивний майданчик. Крім цього, кожен освітній заклад отримав 200 тисяч гривень на поточні ремонти. З переліком робіт вони вже визначилися, і у червні стартують. Це теж немалий фронт робіт. І зараз я вже, крім грошей, побоююсь, чи вистачить нам людей.

А ще ж очікуються капітальні ремонти усіх ФАПів та основного Центру первинної медико-санітарної допомоги. Наразі ми чекаємо узгодженої позиції Мінрегіонбуду та Міністерства охорони здоров’я щодо підходу до проведення цих заходів. 

А як щодо благоустрою вулиць міста?

Вже розпочали облаштовувати вулицю Промислову (Комсомольську). Завершимо також облаштування Вайди і тротуарів по Голлоші та Пушкіна. Найближчим часом візьмемось за облаштування стоянки на 60 місць по вул.Незалежності, адже це питання життя для міста. Також біля «паспортного» ставимо обмежувачі та покажчик про те, що напроти «Колоса» є стоянка для 24 авто, де можна залишити автомобіль і пройтися 100 метрів. Якщо би водії були настільки ж терпимі і дисципліновані, як за кордоном, проблему паркування вдалося б вирішити на 50-70 відсотків. Але вона стосується не тільки Тячева, а й усіх міст, і особливо Закарпаття, де найбільше євроблях. Також з допомогою активістів, яким дуже дякую за активну позицію та бажання допомогти, і поліції будемо наводити лад з перевізниками по вулицях Кошута та Незалежності. 

Нещодавно у Тячеві відбулися чергові громадські слухання щодо будівництва сміттєпереробного заводу ТОВ «Транснаціональні поставки». Яке рішення було прийнято на зібранні? 

Як відомо, представники попередніх інвесторів не змогли відповісти на ряд наших питань, адже після слухань вони більше не зверталися. Новим інвесторам ми теж висловили на слуханнях кілька пропозицій – щодо цеху переробки шин, машинного масла і будматеріалів, адже у нас буде і таке сміття. Вони стверджують, що це неважко. Тож відбудуться ще одні громадські слухання, на яких нові інвестори мають ознайомити громаду із тим, як працює завод, який вони пропонують збудувати у Тячеві. 

Дякую за розмову.

Наталія Маджара для Tyachiv.com.ua