На Тячівщині вже з’явилися перші гриби (фото)

Перший гриб, яким традиційно відкривають тихе полювання грибники, є пістряк

І цей вид грибів вже росте у гущах високогір’я. Про це розповів на своїй сторінці у фейсбук рятувальник та природолюб В’ячеслав Дикун з Усть-Чорної.

«Гриб-трутовик, пістряк проростає на колодах і стоячих деревах бука та явора. Він доволі благородний і на відміну від інших трутовиків на будь-якій колоді рости не буде. Це повалені дерева чи стоячі колоди не дуже трухляві. Особливість в тому, що придатним до вживання цей гриб є всього кілька днів. Потім він дерев’яніє. Віднайти цей вид грибів можна високо в горах. Тому, аби вполювати такого гриба, необхідно опинитися у потрібному місці, у потрібний час. Пістряки в цьому році невеликі і вже маленькі дерев’яніють. Лише ті, що прикриті під корою дерева, зберігають свою їстівну властивість. Готують цей делікатес, як правило, смажачи на сковорідці, попередньо відварюючи, додаючи на свій смак шкварки з цибулею, часник і сметанку. Інколи пістряки попередньо ще промочують у молоці, щоб були м’якішими. Користується популярністю і смачна мачанка з пістряків. Цей харч неперевершено поживний і екстравагантний, притаманний лише для нашого карпатського регіону», – пише працівник Усть-Чорнянського ГПРВ В’ячеслав Дикун.
За матеріалами: http://www.tyachiv.com.ua