Цікаве з історії Тячева: яблучні аукціони (ФОТО)


У 30-х роках в Тячеві збирали такі врожаї яблук, що продавали їх вагонами, влаштовуючи з цією метою публічні аукціони. А оголошення про такі торги розміщували у європейській пресі.Ось два оголошення з чеського угорськомовного часопису «Pragai Magyar Hirlap» ("Празька Угорська газета").

Текст першого з них перекладається так: «Тячівська реформатська громада продасть близько 13-14 вагонів яблук 29 липня о 3-й годині дня на публічному аукціоні. Умови можете дізнатись у приймальні реформатського священика».

Схоже за змістом і друге оголошення зі сторінок цього ж видання: «Тячівська реформатська церква 4 серпня о 3-й годині дня у великому залі міської управи на публічному аукціоні продасть близько 10 вагонів яблук, вирощених на 25 гектарах. Умови аукціону можна дізнатись у приймальні реформатського священика».

Також у містечку влаштовували плодові ярмарки, які збирали зацікавлених покупців з різних куточків Європи. До прикладу, видання «Boraszati Lapok» від 8 жовтня 1905 року пише про те, що  під час такої торговиці одна фірма з Берліну придбала одразу 250 вагонів яблук, сплативши півмільйона корун.

Наталія Маджара для Tyachiv.com.ua