Свята 8 - 9 травня в Україні: що відзначаємо та коли вихідні

??Свята 8 - 9 травня в Україні: що відзначаємо та коли вихідні
Незважаючи на ініціативу Інституту національної пам'яті, у 2018 році 9 травня залишається вихідним днем.

При цьому в Європі та світі перемогу над нацизмом відзначають 8 травня. Про те, чому ж в Україні до сих пір залишається вихідним 9 травня, і що таке День пам'яті та примирення.

Історія Дня пам'яті і примирення
7 травня 1945 року в французькому Реймсі начальник оперативного управління Верховного головнокомандування армійських сил Німеччини (ОКВ) генерал-полковник Альфред Йодль підписав акт капітуляції Німеччини. Але Антигітлерівська коаліція його офіційно прийняла вже 8 травня о 23:01 за берлінським часом - у той час в Москві вже було 00:01 9 травня.

Отже, більшість країн світу відзначає День Перемоги над нацизмом 8 травня (офіційна назва свята - "День перемоги в Європі"), а країни колишнього СРСР - на день пізніше, 9 травня.

Крім того, з 2005 року в ряді країн 8 травня відзначається проголошений Генеральною Асамблеєю ООН День пам'яті та примирення, присвячений пам'яті жертв Другої світової війни.

8 і 9 травня в Україні сьогодні
Як в радянські часи, так і вже в період незалежності України протягом тривалого часу відзначала 9 травня як День перемоги у Другій світовій війні. В цей день зазвичай проходили різні урочисті заходи і паради. Цей день в Україні відзначається досі, проте вже не так пишно, а в європейському дусі пам'яті і примирення, оскільки до 10 мільйонів українців поклали свої життя на протязі найжахливішої трагедії XX століття.

Крім того, в 2015 році в Україні з'явився День пам'яті та примирення, який відзначається 8 травня.

Таким чином, в Україні сьогодні про трагічні події Другої світової згадують як 8-го, в День пам'яті та примирення, так і 9 травня, в День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Також пропонується використовувати термін "Друга світова війна" замість радянського "Велика вітчизняна війна", а символом пам'яті тепер є червоний мак і під час вшанування пам'яті полеглих рекомендується не використовувати радянську символіку.

Вихідний 9 травня
Цілком ймовірно, що ініціативу Інституту національної пам'яті все ж підтримають і в майбутньому 9 травня більше не буде вихідним. Зате можуть зробити неробочим День пам'яті та примирення, який відзначається 8 травня. У 2018 році 9 травня залишається вихідним.

Джерело 

??