В Україні існує унікальне рожеве море (ФОТО)

Сотні людей щороку приїздять сюди, щоб не лише помилуватися запаморочливими краєвидами, а й підлікуватися

Незвичайне озеро з яскраво рожевою водою та берегами з білосніжних соляних кристалів заховалось подалі від людських очей, на півдні Херсонщини. Помандрувати малознаним туристичним маршрутом пропонує Vlasno.info. Одне з найказковіших озер України знаходиться біля села Григорівка, за 100 кілометрів від Херсона. На західному березі Азовського моря розкинулась ціла система мілководних солоних заток – Сиваш. Однією з таких заток і є унікальна рожева водойма, яку від Азовського моря відділяє піщана коса Арабатська стрілка.

За переказами, саме на цьому місці колись простягалося Лемурійське море, яке омивало береги міфічного затонулого континенту з високорозвиненою цивілізацією. Місцеві ж мешканці розповідають, що утворилось озеро у 1969 році. Тоді радянський винищувач зазнав аварії й від удару бойового літака утворилась воронка, з якої пробились дуже солоні підземні джерела. Згодом ці джерела наповнили ціле озеро, яке за його цілющі властивості прозвали «українським мертвим морем». Кажуть, що українське «море» набагато солоніше за ізраїльське – увесь запас солі у затоці перевищує 200 мільйонів тонн, а її концентрація у воді сягає 35%, тоді як у Мертвому морі – усього 27-30%. Вода тут настільки солона, що в ній неможливо потонути. Засмагати можна, не виходячи з води – сіль увесь час триматиме тіло на плаву. Завдяки високій концентрації солі, а також надзвичайно багатому хімічному складу вода в озері має цілющі властивості – інформує “Vlasno“.

Неповторному рожевому кольору водойма завдячує особливим мікроводоростям, які під дією сонця виробляють бетакаротин та забарвлюють озерну ропу у колір ранкової зорі. Чим спекотніше видається літо, тим більше води випаровується з озера й тим насиченішого кольору набуває ропа. А відступаючи, вода залишає на березі тонни білого соляного «піску». Влітку його можна завиграшки прийняти за сніг. Місцями соляні кристали збиваються, утворюючи справжні «сталактити». Білосніжний берег та рожеве озеро справляють незабутнє враження, перетворюючи цю частину Херсонщини на один з наймальовничіших та найзагадковіших куточків України.

Хоча цей туристичний маршрут не надто популярний серед мандрівників, та все ж сотні людей щороку приїздять сюди, щоб не лише помилуватися запаморочливими краєвидами, а й підлікуватися. В озері радять лікувати хвороби, пов’язані із запальними процесами – як от хронічні захворювання суглобів (ревматизми, артрози, радикуліти) та різноманітні проблеми шкіри. А провітамін А дозволить покращити зір. А ще фахівці стверджують, що вода українського «мертвого моря» має чималий омоложувальний ефект – бетакаротин перетворює її на справжній еліксир молодості. Цілющі властивості мають й тутешні чудодійні лікувальні грязі. Отже, не пропустіть унікальної можливості відпочити та насолодитися унікальною красою цілющої затоки Херсонщини в теплий сезон. Дістатися до рожевого озера можна потягом – їхати потрібно до станції «Новоолексіївка», а далі автобусом чи таксі від села Григорівка в бік селища Приозерне.