Жителі гірських районів Закарпаття масово збирають яфини, аби трохи підзаробити

Жителі гірських районів Закарпаття масово збирають яфини, аби трохи підзаробити
На початку тижня ціна літра сягала понад 100 гривень, але щодня знижувалася. Зараз на ринку в селищі Воловець за літр яфин – так на Закарпатті називають чорницю – просять 35-40 гривень. Проте вздовж траси Київ-Чоп у межах Воловецького району ціна геть інша – 50-70 гривень за літр ягід. 
Торік на Воловеччині зібрали приблизно 500 тисяч тонн чорного закарпатського золота. Плани на цей сезон – до 800 тисяч тонн. На останній сесії Воловецької районної ради депутати затвердили закупівельну ціну на чорниці – 20 гривень за кілограм, у минулому році вона складала 15 гривень. З цієї суми 7,7 % – рентна плата, яка наповнюватиме місцеві бюджети.
Контролювати обсяги заготівлі чорниці вирішили спільними зусиллями: ініціювали створення мобільних груп за участі місцевих жителів, голів сільських та селищних рад, депутатів, залучать і правоохоронні органи. Зараз сезон збору чорниці лише стартував і працює лише один пункт прийому ягід. Проте незабаром майже у кожному селі Воловеччини запрацюють заготівельні пункти, і лише тоді можна буде говорити про реальні результати.