НБУ: "Пластикових грошей в Україні поки не буде"

На думку представників НБУ потреби у виготовленні і введенні в обіг пластикових банкнот поки немає.

Національний банк України не розглядає можливості введення в Україні пластикових грошей. Про це сказав на брифінгу директор Департаменту грошового обігу Національного банку України Віктор Зайвенко, інформує Ukr.Media.
"Такої необхідності застосування в Україні цих грошей (пластикових грошей), на сьогодні немає. Треба розуміти, що ці гроші дорожчі у виготовленні. Для них потрібно спеціальне обладнання. Якщо так говорити, то треба побудувати нову банкнотну фабрику для того, щоб виготовляти такі гроші і де купувати основу для друку цих грошей. Тобто цей пластик", - зазначив він.

Зайвенко розповів, що пластикові гроші випускаються в тих країнах, де є відповідні кліматичні умови, які дозволять їм довше перебувати в обігу. При цьому він нагадав, що в Україні ще 25 років тому побудовано повний цикл виготовлення захищеного паперу, а кілька років тому Банкнотно-монетний двір був переоснащений новими лініями для друку паперових грошей.
Начальник управління організації виготовлення та захисту грошей Департаменту грошового обігу НБУ Володимир Тищенко зазначив, що серед європейських країн такі гроші ввела Румунія, а останнім часом Великобританія замінює паперові гроші пластиковими. Крім того, він запевнив, що сьогодні паперові гроші мають більше захисних ознак, ніж пластикові.??