Супрун розвіяла міф про алкоголь

Вживання алкоголю незалежно від кількості призводить до втрати здоров'я та життя. Алкоголь – це головна причина смертності й інвалідності.
В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook розвіяла міф про безпечну дозу алкоголю. За її словами, нещодавно один із найбільш авторитетних медичних журналів The Lancet опублікував результати дослідження впливу алкоголю на здоров'я людини науковців міжнародної колаборації Global Burden of Diseases.

"Незалежно від кількості вживання алкоголю призводить до втрати здоров'я та життя", – зазначила Супрун.

Вона уточнила, що вчені провели масштабне дослідження: проаналізували дані з 1990 до 2016 року, з 195 країн і територій, для осіб у віці від 15 до 95 років. Дослідження охопило 28 млн осіб.

"Алкоголь – це головна причина смертності та інвалідності для людей у віці 15-49 років і сьома причина для всіх вікових груп у світі", – сказала Супрун.

За її словами, до основних причин смертності, спровокованої алкоголем, належать: серцево-судинні захворювання, різні види раку (молочної залози, печінки, кишечника), цироз печінки, інфекційні хвороби, аварії, травми.

Найбільші значення середнього споживання алкоголю серед жінок зафіксовані в Україні – 4,2 дози на день (1 доза – це 10 грамів етилового спирту), серед чоловіків – у Румунії, 8,2 дози, в українських чоловіків – п'яте місце й 7,0 дози на день відповідно.

"Результати дослідження суперечать багатьом рекомендаціям стосовно переваг для здоров'я споживання алкоголю в помірних дозах. Те, що мінімальне вживання алкоголю дещо знижує захворюваність на ішемічну хворобу серця, не перекриває його шкоди від інших хвороб у довгостроковій перспективі. Тобто всі можливі позитивні ефекти, які має алкоголь, зрештою перекриваються його згубними властивостями", – відзначила Супрун.