Фахівців яких професій потребує Закарпаття? Названо перелік

Про це говорили на прикладі обласного центру. Напередодні в Ужгородському міському центрі зайнятості відбувся круглий стіл на тему "Якісна профорієнтаційна робота з молоддю – майбутнє суспільства". На захід прийшли роботодавці та представники вишів.

Як повідомив очільник центру Сергій Олексіюк, метою зустрічі є посилення співпраці з роботодавцями міста, щодо профорієнтації молоді відповідно до перспектив розвитку ринку праці. Присутнім показали презентацію за темою, а також зазначили, що зараз є потреба у робітничих професіях, тоді як на обліку 70% осіб - це люди з вищою освітою.

Таким чином, фахівці зазначили, що Ужгородський міський центр зайнятості проводить активну профорієнтаційну роботу серед молоді та аналізує професійні вподобання і професійну направленість школярів випускних класів. У результаті проведених заходів стало відомо, що найчастіше учні планують стати спеціалістами з ІT-технології, лікарями, журналістами, юристами, вчителями, приватними підприємцями, радіо- та телеведучими, дизайнерами, економістами, військовими.

Нині робітничі професії є затребувані у реальному секторі економіки, але потрібне підвищення мотивації молоді до професійної трудової діяльності. На сьогоднішній день на ринку праці найбільш популярними є робітничі професії: електрогазозварник, токар, автослюсар, водій, кухар, електромонтер, в’язальник схемних джгутів, слюсар з механоскладальних робіт, швачка і т.д. Ці професії складають більшу частину вакансій, які є на ринку праці (близько 70%). Служба зайнятості допомагає громадянам знайти роботодавця і підходящу роботу, випускникам шкіл проводились екскурсії на ринкоутворюючі підприємства міста.

На зустрічі підсумували, що вибір професії для кожної молодої людини - це вибір місця в житті, подальшого шляху навчання і праці. Тому важливо не помилитися. Задля цього, як зазначили на заході, суспільство потребує комплексного підходу до профорієнтаційної роботи з молоддю для успішного задоволення потреб роботодавця у кваліфікованій робочій силі.

Закарпатський кореспондент