Регіони Закарпаття вже зібрали 900 тисяч туристичного збору

В розрізі районів краю лідерами в наповненні місцевих бюджетів вказаним збором з початку року є Берегівський район (в т.ч. м. Берегово) – майже 552 тис. грн, та Ужгородський (в т.ч. м. Ужгород та м. Чоп) – понад 520 тис. грн..
 

Протягом восьми місяців 2018 року до місцевих бюджетів Закарпатської області надійшло 2,5 млн грн туристичного збору. Ця сума збільшилась на 1,2 млн грн у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Відтак протягом трьох місяців цьогорічного літа надходження туристичного збору до місцевих скарбниць склало 900 тис. грн.

Варто зазначити, що у розрізі районів краю лідером у наповненні місцевих бюджетів вказаним збором з початку року є Берегівський район (в т.ч. м. Берегово) – майже 552 тис. грн, відтак наступними: Ужгородський (в т.ч. м. Ужгород та м. Чоп) – понад 520 тис. грн; Свалявський район – понад 473 тис. грн; Міжгірський район – більше 168 тис. грн та Воловецький район – понад 131 тис. грн.

У Головному управлінні ДФС у Закарпатській області зазначають, що Закарпаття має великий туристичний потенціал і є привабливим регіоном для інвесторів. Вкрай важливо, щоб кошти, які вже надійшли й будуть надходити, використовувались місцевими радами для розвитку, як окремих населених пунктів, так і області в цілому. Адже розвинута інфраструктура та різноманітні атракції будуть не лише збільшувати потік туристів, але й сприятимуть збагаченню бюджетів місцевих громад.

Треба усвідомлювати, що туристи, які відвідують Закарпаття не тільки сплачують туристичний збір, ставку якого встановлюють рішенням сільських, селищних та міських рад у розмірі 0,5-1% до вартості проживання (за вирахуванням податку на додану вартість), але й придбавши у закарпатських суб’єктів господарювання різні товари чи послуги, також роблять свою інвестицію у бізнес нашого регіону й наповнення бюджету.

Нагадаємо, що Податковим законодавством чітко визначене коло платників туристичного збору – це громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, котрі прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці, на якій діє рішення сільської, селищної та міської ради про встановлення туристичного збору, та отримують послуги з тимчасового проживання із зобов’язанням залишити місце перебування в зазначений строк.

ДФС у Закарпатській області