В Україні змінилися правила видачі лікарняних: як працюватиме та що потрібно знати українцям

В Україні вступив у силу новий порядок нарахування лікарняних листів

Про це повідомляє прес-служба Фонду соціального страхування України.
“У понеділок – 1 жовтня 2018 – вступили в силу зміни у порядку фінансування Фондом соціального страхування України страхувальників (роботодавців) для надання ними застрахованим особам допомоги з тимчасової непрацездатності, з вагітності та пологах, на поховання, а також деяких виплат постраждалим на виробництві”, – сказано в повідомленні.Зокрема, система впроваджується з метою реалізації нових підходів до обслуговування страхувальників, вдосконалення системи фінансування та попередження можливих помилок при визначенні розміру допомоги та страхових виплат.
Робочі органи виконавчої дирекції Фонду здійснюватимуть попередній контроль правильності нарахування виплат і в разі виявлення помилок надаватимуть рекомендації страхувальнику щодо усунення недоліків ще до фінансування виплат.
“Це дозволить уникнути штрафів, які сьогодні можуть накладатися на роботодавця у разі виявлення неправомірного використання коштів”, – пояснили там.У відомстві також зазначили, що впроваджено нову форму заяви-розрахунку.
“Оновлений документ розширено відомостями щодо виду зайнятості, страхового стажу, пільг постраждалих на ЧАЕС, більш повної інформації про лист непрацездатності та ін. Повідомлення про виплату коштів застрахованим особам за визначеною формою необхідно подати протягом місяця із дня здійснення виплат матеріального забезпечення, окремих виплат постраждалим на виробництві.