14 найбільш заплутаних загадок Всесвіту

​Існує безліч таємниць, над поясненням яких науковці і досі працюють. Ви будете здивовані дізнавшись про деякі з них.

Ми дізналися стільки цікавого за останні століття, але наука все ще не може остаточно відповісти на ці надзвичайно фундаментальні питання, інформує Ukr.Media.
Що було напередодні Великого Вибуху?

Якщо Всесвіт виник мільярди років тому через Великий вибух, то що передувало цьому? За словами відомого фізика Стівена Вільяма Хокінга, доктора філософії: Нічого. Однак ніхто не може точно знати, адже будь-які події, що відбувалися до виникнення Всесвіту, не мають "видимих наслідків", як говорив Хокінг, і тому ми також можемо виключити їх з теорії і сказати, що час розпочався під час Великого Вибуху.
Що таке темна матерія?

Все і кожен складається з "баріонної матерії", тобто протонів, нейтронів і електронів. Всього лише 30 років тому астрономи вважали, що Всесвіт дотримується тих самих правил - він цілком складається із баріонної матерії. Проте протягом останніх кількох десятиліть вчені виявили, що лише 5% Всесвіту складається з баріонної речовини, і вони не можуть навіть визначити інші 95%. Вчені вважають, що близько 25% складаються з темної матерії, але ніхто не може остаточно сказати, що насправді є темною матерією або з чого вона зроблена.
Що таке темна енергія?

Інші 70 відсотків Всесвіту складаються з темної енергії. Те, що вчені знають про темну енергію, полягає в тому, що вона має гравітаційно-відштовхуючий ефект (тобто є протилежною гравітаційному тяжінню) і що вона відповідальна за розширення Всесвіту. Але те, що саме є темна енергія продовжує вислизати від вчених, залишивши НАСА і далі ламати голови і дивуватись, чи дійсно теорія відносності Ейнштейна є правильною.
Як сила гравітації може бути такою сильною, і, одночасно, такою слабкою?

Гравітація викликає неприємний парадокс, який можна підсумувати цим запитанням: чому простий магніт для холодильника може кинути виклик гравітаційній тязі всієї планети? Деякі вчені вважають, що гравітація може бути такою ж сильною, як і інші фундаментальні сили (такі як електромагнетизм і сила, яка утримує Земне ядро разом), але її вплив розсіюється, оскільки він протікає в додаткові виміри. Це пояснення доведеться давати доти, поки науковці не придумають щось краще.
Наскільки великим є Всесвіт?

Якщо вчені знають, що Всесвіт розширюється, то вони повинні бути в змозі висунути припущення щодо того, наскільки великим він є, чи не так? На жаль, науковці не можуть вказати його розміри. Вони повинні були б знати форму і швидкість розширення Всесвіту, серед іншого, але це також для них таємниця.
Яка форма Всесвіту?

Вчені мають ряд теорій про форму Всесвіту. Але, згідно з даними NASA, провідною теорією є те, що Всесвіт є плоским, що змушує їх вважати, що він нескінченний за розміром. Однак, оскільки Всесвіт має відомий початок і, можливо, очікувану кінцеву точку, ми можемо спостерігати лише його кінцевий обсяг. Як каже NASA, "все, що ми можемо дійсно сказати, це те, що Всесвіт є набагато більшим, ніж обсяг, який ми можемо безпосередньо спостерігати".
Як швидко розширюється Всесвіт?

Протягом останніх шести років космічний телескоп "Хаббл" розраховував швидкість, з якою Всесвіт розширюється, і нещодавно дійшов до висновку, який був прийнятим як найточніше вимірювання на сьогоднішній день, за винятком того, що ставка знаходиться в безпосередньому конфлікті з незалежним (і, нібито, точним) вимірюванням розширення Всесвіту раніше. Для астрофізиків це викликає занепокоєння, оскільки це означає, що ми знаємо ще менше про наш Всесвіт і його шляхи, ніж ми думали. Громада дійсно бореться з розумінням сенсу цієї розбіжності.
Чи насправді Всесвіт є мультиверсом?

Наш Всесвіт може бути лише одним із нескінченного числа Всесвітів, що складають "мультиверс", і, як здається, дивно, що за цим стоїть реальна наука. Оскільки існує лише кінцеве число способів розподілу частинок в просторі і часі (і пам'ятайте, що Всесвіт є плоским і нескінченним), тоді Всесвіт повинен був би починати повторюватися в якийсь момент. Що призводить до наступного запитання...
Чи може існувати ще один я?

Якщо Всесвіт змушений повторювати себе, тобто бути частиною мультиверсу (мультивсесвіту), то чи може існувати інша версія (або кілька версій) вас? Якщо ви подивитеся досить далеко, ви зіткнетеся з іншою версією себе, адже, насправді, існують нескінченні ваші версії. Деякі з цих близнюків роблять саме те, що ви робите зараз, тоді як інші вранці одягають інший светр, а інші, все одно, роблять дуже різні кар'єрні та життєві вибори. Навряд чи коли-небудь ви отримаєте точну відповідь на це запитання, але це дійсно інтригує. (Можливо, інша версія вас не безнадійно залежна від смаколиків.) Експерти кажуть, що ця теорія потребуватиме додаткових вимірів, і якщо так...
Скільки вимірів насправді існує?

Існує три виміри, про які ми можемо стверджувати точно, які стосуються того, що ми можемо сприймати: довжини, ширини і глибини. Вчені також вказують на четвертий вимір часу. Але, хоча і досі залишаються загадкою, проте деякі потенційні виміри включають:
  • П'ятий: в якому ми можемо побачити світ, який дещо відрізняється від нашого власного (що дасть нам засоби визначення подібностей і відмінностей між ним і нашим).
  • Шостий: ми можемо бачити всі можливі Всесвіти, які почалися так само, як і наш власний.
  • Сьомий: ми можемо сприймати всі можливі Всесвіти, які почалися інакше, ніж наш власний.
  • Восьмий: ми бачимо всі можливі Всесвіти.
  • Дев'ятий: ми усвідомлюємо всі можливі закони фізики і початок Всесвіту.
  • Десятий: ми можемо бачити все можливе і уявне.
Як сформувався Місяць?

Сила гравітації Місяця відповідає за підйом і падіння океанських припливів, але як з'явився сам Місяць? Врешті-решт, минуло сто мільйонів років після того, як Сонячна система та її планети почали формуватися до того, як фактично з'явився Місяць. Існує кілька теорій, жодна з яких не близька до того, щоб бути доведеною. Тим часом, один потенційний ключ до з'ясування того, як виник Місяць, - це зрозуміти, чому у Венери його немає, проте вчені ще не зрозуміли цього.
Чи справді життя походить із Землі?

Ми вважаємо, що життя на Землі насправді почалося тут, але це не зовсім точно. Вчені знаходять докази того, що життя на Землю, можливо, прийшло з Марса і було доставлено на нашу планету метеоритом. Проблема полягає в тому, що вчені не можуть навіть погодитися на те, яка саме сфера науки дасть відповідь на це запитання, не кажучи вже про те, чи наука дійсно знаходиться там, де вчені повинні шукати.
Чи існує іншопланетне життя?

З початку 1960-х років вчені теоретизували, що дуже ймовірно, що розумне життя існує за межами Землі. Біда в тому, що у нас немає наукових доказів. Насправді, у нас немає жорстких наукових доказів того, що будь-яке життя існує поза Землею, принаймні досі. Але час може наближатися до того періоду, коли наука підтвердить, що життя в інших місцях нашої Сонячної системи, або галактики, або принаймні десь у Всесвіті все-таки існує.
Хто ж головний там, угорі?

Чи існує хтось чи щось, що стало початком всього тривалого процесу, який призвів до того, що ви прочитали ці слова на електронному екрані? Чи все, що відбулося в історії, завжди було результатом процесу, керованого законами науки? Хоча багато відомих наукових мислителів говорять, що Бог є міфом, не всі вчені є атеїстами. Це таке запитання, на яке ми навряд чи дамо відповідь - принаймні за нашого життя.​