Закарпатцям на озброєння, як уникнути весняного авітамінозу


За вікном яскраве весняне сонце, якого ми всі так довго чекали. Але чому ми так швидко втомлюємося, без причини роздратовані, а постійна застуда все ніяк не проходить? Причина банальна – організму не вистачає вітамінів.
Що таке весняний авітаміноз?
Весняний авітаміноз, як зрозуміло з назви, вражає людей з настанням тепла. Після зимової “сплячки” нашому організму потрібні сили, а відтак – вітаміни, щоб адаптуватися до нового режиму та побороти сезонну депресію. Те ж, що зазвичай трапляється з нами в кінці зими й початку весни, медики називають гіповітамінозом, або вітамінною недостатністю. Тобто вашому організму бракує одного або кілька вітамінів, але все ж їхній мінімум є. “Гіповітаміноз може виникнути в будь-яку пору року, в залежності від того як харчується людина, який спосіб життя веде, чим хворіє. Взимку, враховуючи холод, людина вживає більш калорійну та менш поживну іжу, а овочі, фрукти переважно коштом довгого зберігання та термообробки втрачають корисні якості. Менш сонечка, мало буваємо на подвір’ї можлива нестача вітаміну Д”,- розповідає сімейний лікар Ірина Кулик.
Симптоми авітамінозу
* Слабкість;
* Сонливість;
* Дратівливість;
* Різні нездужання;
* Знижений імунітет;
* Швидка стомлюваність;
* Погіршення стану шкіри;
* Погана концентрація уваги, неуважність
* Загальний занепад сил.
Профілактика та лікування авітамінозу
Весняну нестачу вітамінів досить просто подолати, якщо внести корективи свій раціон. “Вітамінізація” повинна проводитися ґрунтовно і без перерв. Профілактика весняного авітамінозу включає кілька простих і всім відомих способів, але, на жаль, на практиці далеко не завжди до них ставляться серйозно. Найголовніший принцип у попередженні авітамінозу – це збалансоване харчування. Весняна дієта повинна обов’язково містити весь спектр поживних речовин: білків, жирів і вуглеводів, які відповідно можна знайти в м’ясі, крупах та овочах/фруктах.
“Профілактика це спосіб життя, різноманітне харчування, уникнення паління, вживання корисних напоїв (шипшина), .. Після лабораторних обстежень, при потребі певні вітаміни. Вітамін Д профілактично (доза індивідуально розраховується)”,- додає сімейний лікар Ірина Кулик.
Для профілактики авітамінозу також необхідно часто гуляти на свіжому повітрі, виконувати прості фізичні вправи, які зміцнюють здоров’я і покращують загальне самопочуття. Не варто забувати про повноцінний відпочинок і достатню кількість сну. А ще — багато усміхатися й радіти життю.
Марія Кочмарь