Обрізка троянд: види, час та основні правила

​Правила весняної, літньої та осінньої обрізки троянд.

Обрізка троянд стимулює інтенсивний ріст пагонів і рясне цвітіння, тому проводити її потрібно щорічно. Основну обрізку проводять навесні, після того як мине загроза заморозків, щоб сформувати кущ і отримати розвинені пагони заміщення, інформує Ukr.Media.
Весняне обрізування троянд - основні правила
Починають весняну обрізку однаково для всіх троянд. Потрібно вигребти грунт від основи кущів, вирізати хворі та сухі пагони, а також слабкі гілочки - вони розвиваються недостатньо, щоб дати бутони, але поживні речовини у гілок, які будуть мати квіточки, відтягують.

У троянд, щеплених на кореневу шийку, видаляю всю поросль нижче місця щеплення. У штамбових троянд, у яких щеплення розташоване високо від землі, прибирають всі, що проростають на штамбі бруньки.
Всякій троянді своя обрізка
Подальша обрізка - у кожного виду троянд своя. За ступенем укорочування пагонів вона підрозділяється на коротку, довгу і середню.
Коротка обрізка троянд (підходить, наприклад, для чайно-гібридних і штамбових) стимулює зростання квітконосних пагонів. Вибирають 3-5 сильних пагонів і обрізають їх над розвиненою зовнішньою брунькою. Від основи залишають 3-4 міжвузля. Якщо залишити більше 4, то цвітіння буде гірше.
Середню обрізку (троянди, які плетуться наполовину, ремонтантні) роблять так само, як коротку, тільки на пагонах залишають по 6-8 бруньок.
При довгому обрізанні (паркові, троянди, що плетуться) укорочують тільки верхівку пагона. Паркові троянди в основному тільки проріджують, вирізаючи старі, хворі пагони. У троянд, що плетуться, видаляють слабкі верхівки бічних пагонів. Для формування гарного куща залишають 5-7 пагонів, а інші видаляють. На другий рік на них утворюються бічні пагони, які починають цвісти вже в червні і на початку липня.
Обрізка троянд після цвітіння

Коли у троянд пройде основне цвітіння, всі відцвілі кінчики пагонів обрізають. Гілки обрізають до живої тканини - за кольором вона біла або трохи зеленувата.
Усі гілки кущів троянд повинні бути більш або менш рівномірно розподілені і розріджені, щоб сонячне світло і повітря вільно проходили до середини куща. Це знижує ймовірність розвитку чорної плямистості та борошнистої роси.
Обрізку троянд зазвичай проводять секатором. Пагони зрізають під кутом 45° на 5 мм вище розвиненої бруньки, яка розташована на зовнішній стороні пагона. Тоді новий відросток буде рости назовні і не стане загущувати кущ. Зріз повинен бути гладким, після обрізання його треба замазати садовим варом.
Обрізка троянд влітку і восени

Влітку проводять тільки декоративну обрізку троянд - видаляють відцвілі суцвіття. Так цвітіння куща буде тривати набагато довше. Інші види обрізки в цей період призведуть до висихання стебла.
Ще одну обрізку роблять перед укриттям троянд на зиму. Прибирають недозрівші частини пагонів, хворі гілочки, а також не опале листя і зів'ялі суцвіття. Всі зрізані частини рослин прибирають і спалюють, щоб не допустити поширення хвороботворних бактерій.