Вибори у гірських селах Тячівщини: мешканці Красної активніше голосували за калинівців та ганичан (ФОТО)

​21 квітня відбулися важливі для краян події: другий тур виборів президента України, Вербна неділя у вірян східного обряду, а у римо-католиків – Великдень.
Торжества мешканці району зустріли з піднесеним настроєм та з вірою у краще майбутнє. Тож, йдучи до церкви на святкову молебень чи вже після літургії, не оминали й виборчі дільниці. 

Другий тур президентських перегонів  у гірських селах Тячівщини пройшов спокійно та без суттєвих порушень. У цьому ми змогли переконатися, навідавшись на дільниці сіл Красна, Калини та Ганичі. 

Спершу завітали до с. Калини, де діяли три виборчі дільниці, на двох з яких поспілкувалися з учасниками виборчого процесу. Так, на дільниці, що працювала у приміщенні Калинівської сільської ради у післяобідню пору жвавість виборців була доволі млявою. Як зазначила голова комісії Оксана Попович, роботу комісія розпочала вчасно – о 8:00. Першими виборцями були родички (невістка та свекруха) –  дві Василини Куцин. Вже традиційно, найактивніше калинівці йшли на дільницю після богослужіння. Серед виборців було багато молоді та людей середнього віку. Переймаються долею держави й старожили. Так, свій голос за майбутнє України віддали й найстарші мешканки Калин – Ганна Кустрьо та Марія Дьолог.  

Станом на  14:00 скористались правом обирати главу держави 266 з 1652 виборців, внесених в уточнені списки. А у зв’язку зі станом здоров’я вдома голосувало 18 осіб. 

Також на 14 годину 15 хвилин 215 з 1424 калинівців, внесених до списку виборців, здійснили волевиявлення на дільниці, що діяла у приміщенні Калинівської ЗОШ І-ІІІ ст. Як зазначив голова виборчої комісії Ярослав Медвідь, активність виборців у порівнянні з першим туром виявилася однаково слабка. Більш відповідально до вибору президента країни ставляться люди старшого покоління. Саме вони приходять на дільниці відразу після їх відкриття. Так, першим виборцем на цій дільниці була 72-літня Василина Крегул. 

І вже надвечір кількість виборців, що завітали на  дільниці у Калинах, дещо побільшало. Загалом, правом обирати главу держави скористалося 1547 з 4180 виборців, явка 37%. Тоді, як у першому турі калинівці були менш активні – явка  34,1%.

За даними з офіційного сайту ЦВК, у Калинах за Володимира Зеленського проголосувало 1390 осіб, а за Петра Порошенка – 131. 

Спокійно та без суттєвих порушень пройшов процес волевиявлення й у селі Ганичі, де діяли дві дільниці. На одну з них, що працювала у  будинку культури, ми завітали. Як зазначили члени комісії,  станом на 14:30 проголосувало 292  з 2453 виборців, внесених в уточнені списки. Разом з тим, з 13 виборців, які подали заяви голосувати за місцем перебування, лише 7 здійснили волевиявлення.  Найстаршими виборцями на цій дільниці були 80-літній Іван Попович та 93-літня Олена Влашин, яка голосувала вдома. 

Як свідчать дані з сайту ЦВК,  у першому турі ганичани дещо активніше приходили на дільниці, ніж у другому. Так, явка 31 березня становила 28,6 % (1148 осіб), а ось минулої неділі здійснили свій громадянський обов’язок всього 27,8 %, тобто 1117 виборців. 

Більшість мешканців с. Ганичі проголосували за Володимира Зеленського – 989 голосів, а Перта Порошенка підтримали 103 виборців. 

І наостанок ми завітали у с. Красна. Тут у першому турі виборів селяни проявили неабияку активність у порівняні з мешканцями інших населених пунктів району. Адже на вибори тоді прийшло 50% виборців. У другому турі ситуація дещо змінилася – люди пасивніше йшли на дільницю. Як зазначили члени виборчої комісії,  на 15:00 скористалися правом обирати гаранта конституції всього 613 з 1819 виборців, внесених у списки. Разом з тим,  вдома проголосували 60 краснянців, тоді, як у першому турі за місцем проживання голосувало лише 54 осіб. До кінця виборчого дня у Красній свій громадянський обов’язок здійснив 841 виборець, явка становить 46,1%. Згідно з даними з офіційного сайту ЦВК, у другому турі виборів Володимиру Зеленському краснянці віддали  661 голос, за Петра Порошенка проголосувало  158 осіб. 

На кожній дільниці, де ми побували, за законністю проведення процесу волевиявлення слідкували  працівники поліції разом  рятувальниками. Однак, якщо у першому турі виборів на більшості дільницях було  4-5 спостерігачів від різних кандидатів у президенти, то на цей раз їх кількість зменшилася до 2, а то й зовсім були відсутні. 

































Tyachiv.com.ua