Явдоха-сіногнійка 20 липня: історія, традиції та прикмети свята

​Назву «Сіногнійка» свято отримало унаслідок високої вологості повітря та великої ймовірності опадів у цей час, із-за чого трава в стогах пріє і гниє.

Народне свято Явдоха-сіногнійка відзначається 20 липня 2019 року (дата за старим стилем — 7 липня). За церковним календарем це день вшанування пам'яті преподобної Євфросинії (в миру Євдокії) Московської, інформує Ukr.Media.
Назву «Сіногнійка» свято отримало унаслідок високої вологості повітря та великої ймовірності опадів у цей час, із-за чого трава в стогах пріє і гниє.
Історія
Євдокія народилася в 1353 році в князівській сім'ї. Вона з малих років звикала до постійних сутичок і чвар, які влаштовували удільні князі сусідських з Суздалем і Переславлем-Залеським земель. Євдокія зросла покірною, слухняною, тихою і благочестивою християнкою.
У 14-річному віці княжну видали заміж за Дмитра Донського, якому належали московські землі. Укладаючи такий союз, князі прагнули встановити мир на своїх землях. Євдокія несла у своєму серці безоглядну любов до Бога. Вона оточила теплом і турботою чоловіка і дарованих Богом 12 дітей. Дмитро в усьому підтримував дружину і розділяв з нею молитви і пости.
Після смерті чоловіка в 1389 році Євдокія цілком присвятила себе дітям і Господу. Велику частину часу вона приділяла Вознесенській жіночій обителі, яку зводили в Москві. Водночас за її наказом будувалися монастирі на батьківщині княгині.
На початку XV століття вдові явився Архангел Михаїл і передрік їй швидку смерть. Це підштовхнуло Євдокію остаточно відмовитися від мирського життя. Під час пішого переходу княгині з палацу в монастир тільки при погляді на неї три десятки хворих вилікувалися чудесним чином. Також знайшов зір сліпий, який припав обличчям до подолу Євдокії.
За кілька місяців до смерті княгиня прийняла постриг з ім'ям Єфросинія. Свої останні дні вона провела у Вознесенській обителі. Померла 7 липня 1407 року.
Традиції та обряди
У цей день працівники приносять на поле рушник з загорнутим в нього серпом. Цим рушником вони обв'язують перший сніп, який урочисто несуть до церкви, освячують, а потім ставлять у кутку будинку під іконами. Після завершення польових робіт цією зв'язкою колосків виганяють комах із хати, а на Покрову (14 жовтня) згодовують домашній худобі, щоб та не вередувала в зимовий період і краще їла заготовлений для неї корм.
Землероби перший зрізаний пучок жита обв'язують навколо пояса. Після цього вони вимовляють таємні слова і ходять з ним до третього снопа, після чого знімають. Такий обряд допомагає позбавитися від болю в спині та попереку.
Прикмети
  • Якщо в цей день пішов дощ, то він припиниться тільки через 50 днів.
  • Дощ на Явдоху — сіно зіпсується.