Вчені підрахували скільки важить хмара

​Процес зважування хмари — досить проста математична процедура.

У рекламі, так і в звичайній мові, ми можемо почути про легкість і невагомість хмар. Але чи так це насправді? Чи замислювалися ви, скільки важить хмара?
Таким питанням задалася Пеггі Лемон з Національного центру атмосферних явищ у США і з'ясувала — 500 000 кг. Стільки важить купчаста хмара, яку ми бачимо найчастіше. Щоб уявити подібну вагу, Лемон пропонує взяти за основу слона. Середньостатистичний дорослий слон важить близько 6 тонн, це означає, що одна хмара важить приблизно як 100 слонів, інформує Ukr.Media.
Процес зважування хмари — досить проста математична процедура. Вчені підрахували, що щільність води в типовій купчастій хмарі — 0,5 г на кубічний метр. Далі слід з'ясувати об'єм хмари. Це можна зробити по тіні, яку вона відкидає. За словами Лимон, типовий кумулюс в ширину близько кілометра і приблизно кубічний за формою. Так ми отримаємо хмару в 1 мільярд кубометрів за об'ємом.
За допомогою множення ми отримуємо 500 000 000 грамів крапель води у хмарі, або 500 тонн.
На питання, як така тяжкість вільно пересувається по повітрю і не падає, теж є відповідь. Хмари складаються з крапель води, які іноді настільки малі, що на них практично не впливає гравітація. До того ж, вони розосереджені у великому просторі. Хмара менш щільна, ніж сухе повітря (яке, до речі, теж має чималу вагу), що дозволяє її «плавати». Коли щільність води збільшується, а краплі стають важчими та більшими, хмара поступово «падає» — у вигляді дощу.​