На Закарпатті вже стартував збір винограду — почали з білих сортів

12 місяців і 7 днів на тиждень. Саме в такому режимі триває робота виноградарів і виноробів. А є час, коли хочеться, щоб у добі було не 24, а хоча б 48 годин. Це – період збору врожаю та його подальшої переробки.


Цього тижня він почався в «Шато Чизай»: із 2010-го компанія виготовляє вино виключно з власного винограду, який зростає на 272 гектарах плантацій.


Першими взялися за збір білих сортів: Мускат Оттонель і Черсегі Фюсереш. Роблять це вручну, зі світанку й до обіду, а в середині дня грона відправляють на завод первинної переробки, що в селі Оросієво. Важливо, аби виноград потрапляв до виноробів якнайшвидше, від цього залежить якість сонячного напою. Ягоди одразу ж відділяють від гребнів і пресують. Чавлення відбувається в закритому пресі, це запобігає зайвому окисленню, убезпечуючи від потрапляння повітря. Виноградну масу охолоджують до 12-ти градусів за Цельсієм та поміщають у ємності з нейтрального металу. Там свіжий сік бродитиме, перетворюючись на вино.


Проведені в лабораторії дослідження перших партій винограду порадували фахівців. Щедре сонце й достатня кількість вологи подарували ягодам хороші кондиції, добру цукристість і збалансовану кислотність, котра, до слова, є дуже важливим показником.


У найближчі дні триватиме збір саме білих, здебільшого мускатних, сортів. На черзі – Совіньйон Блан. А от Фурмінт, з якого робитимуть також і витримане вино, і Рислінги Рейнський та Італійський, ще почекають найкращого часу для збору. Найвдаліший момент різний для кожного сорту й навіть ділянки виноградника, його допомагає визначити консультант компанії, винороб і голова Асоціації сомельє Угорщини Золтан Шлезак.


Із червоних виноградів першим збиратимуть легендарний Піно Нуар. Інший благородний «француз», Мерло, пробуде на лозі ще кільканадцять днів. Завершиться збір урожаю в жовтні – й, звісно, буде свято молодого вина.


«Сподіваємося, що вина нового врожаю додадуть слави Закарпаттю», – кажуть у «Шато Чизай».