Жінкам на пенсію з 55 років: у Верховній Раді знову взялися за пенсійний вік


У парламенті зареєстрований новий законопроект про пенсійний вік. Однак незрозуміло звідки держава візьме гроші?

Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення вніс до новообраної Верховної Ради законопроект № 0972 (№ 1086) «Про внесення змін до Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо удосконалення пенсійного забезпечення».

Законопроектом зокрема планується продовжити до 1 січня 2022 року право дострокового виходу на пенсію у 55 років жінкам, які мають не менше 30 років страхового стажу.

До 1 січня 2015 року українки також мали право вийти на заслужений відпочинок в 55 років, а чоловіки – в 60-ть. Однак з 2011 року пенсійний вік в Україні почали досить різко підвищувати – щорічно на шість місяців. До 2021 року пенсійний вік для жінок мав теж зрости до 60 років.

Якщо новий законопроект схвалять, жінкам з 30 роками стажу знову дозволять виходити на пенсію в 55 років. Але з суттєвим обмеженням - лише за умови звільнення з роботи. Тобто одночасно працювати і отримувати пенсію з 55 років не дозволять.

Подібний законопроект вже приймала Верховна Рада минулого скликання, але він так і не набув чинності. Законопроект був прийнятий за основу та в цілому 14 січня 2015 року. Однак 31 січня 2015 року Президент Порошенко ветував його і повернув з пропозиціями до окремих положень.


 
Нинішній законопроект № 0972 до Верховної Ради внесла фракція "Слуга народу". Але невідомо чи знайдуться для цього необхідні голоси у новому парламенті і чи поставить свій підпис президент Зеленський? Адже виявилося, що частина депутатів навіть з цієї політсили – проти документа.

Законопроект може викликати чимало проблем. По-перше, на пенсію можуть достроково вийти майже два мільйони жінок, а це величезне навантаження на Пенсійний фонд України, який вже має дефіцит понад 172 мільярди гривень. По-друге, вже зараз на 11 пенсіонерів припадає 10 працюючих.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) також, скоріш за все, не підтримає цей законопроект. Адже у більшості країн Європи на пенсію громадяни виходять у 65-67 років. Лише слід зауважити, що загальний рівень здоров'я у європейців набагато кращий, а розмір пенсії зовсім інший, ніж в Україні.

Mukachevo.net