Непотрібні папірці: МОЗ хоче скасувати частину довідок

Непотрібні папірці: МОЗ хоче скасувати частину довідок
Зайві довідки і звіти гальмують роботу охорони здоров'я, впевнені у відомстві

Міністерство охорони здоров'я хоче позбутися довідок, які мають корупційну складову

Довідки про епідеміологічне оточення, папірці для басейну і зайві звіти для лікарів можуть скасувати. В МОЗ заявили, що будуть прибирати довідки і документи, які гальмують роботу охорони здоров'я – тим самим медичну документацію хочуть наблизити до стандартів Європейського союзу. Які довідки можуть скасувати, розбирався сайт "Сьогодні".

Бізнес на довідках
Купити медичну довідку в Києві можна за ціною квитка в кіно. Бізнес на продажах довідок працює відкрито. Оголошення про оформлення будь-яких довідок спокійно висять в вагонах метро і на стовпах. Деякі обіцяють доставку додому. Ще більше таких оголошень в інтернеті.

"Всі довідки оформляються легально, все за вимогами МОЗ. У нас є ліцензія на законну роботу", – пояснюють мені по телефону, вказаному в оголошенні. "Просто у нас немає черг, як в державних лікарнях", – додає дівчина. Уточнюючи, дізнаюся, що ще я ще і не буду заходити до лікарів. Без перевірки здоров'я за гроші можна "пройти" медкомісію, яку вимагають від власників зброї. Серед популярних: лікарняні, довідки в басейн, на марафон, довідки в школу, медичні книжки.

Завдяки таким довідками люди без огляду лікарів йдуть працювати кухарями в ресторани або школи, вчителями, кондукторами і так далі.

В МОЗ хочуть скасувати медичні довідки, які включають корупційну складову. Про які саме документи йдеться, відомство ще визначає.

"Ми плануємо відмовитися від бюрократичних документів і довідок. Особливо від тих, які обросли корупційними схемами", – повідомила міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька. Йдеться як про медичні довідки, так і звіти, які доводиться заповнювати медикам.

Ще в 2018 році в Україні намагалися запустити електронну базу профоглядів. МОЗ анонсувало запуск бази і обіцяло, що з 2019 року вона запрацює в усіх лікарнях країни. На сьогодні портал медичних оглядів "лежить".

Від яких довідок треба позбавлятися
Ольга Шенкаренко працює лікарем 36 років.

"Я до сих пір не розумію, навіщо потрібні довідки дітям для відвідування гуртків з ліплення, плетіння, музики, шахів, іноземної мови, танців ... Немає жодних протипоказань, окрім гострих інфекційних захворювань, для відвідування гуртків", – каже медик.

Під записом МОЗ в соцмережі про плани скоротити кількість довідок українці найбільше згадували довідку про епідеміологічне оточення. Вона свідчить про те, що дитина не контактувала з інфекційними хворими протягом 21 дня. Довідку вимагають дитячі стаціонари, табори, басейни. А термін її дії – всього три дні.

"Лікар і батьки не можуть напевно знати, з яким вірусом або бактеріальною флорою контактувала дитина на дитячому майданчику, в торговому центрі, в транспорті і так далі. Ці довідки не мають сенсу і забирають багато часу у батьків і лікарів", – вважає Ольга Шенкаренко.

Те ж саме стосується довідок у дитячі садочки і школи, якщо дитина була відсутня більше трьох днів. Або довідки для відвідування басейну – в європейських країнах її не вимагають, а регулярно роблять проби води. На думку лікаря Юрія Шеремета, існує дві корупційні довідки: дозвіл на зброю і на водіння транспорту. Хоча три роки тому і був створений електронний реєстр цих довідок, жодного запису туди не внесено. В результаті у нас їздять і стріляють психічно нездорові люди, алкоголіки, і відповідальності за це ніхто не несе.

Скоротити кількість бюрократичних документів треба по максимуму, вважає терапевт Олександр Рильцов.

"Я процитую Маяковського:" Я б вовком вигриз бюрократизм ... ". Якомога більше форм – скоротити. В роботі з пацієнтом все повинно бути просто. Лікар повинен займатися пацієнтами, а не паперовою роботою", – прокоментував лікар.

Самим медикам доводиться заповнювати купу звітів сумнівної корисності – по ліквідаторам аварії на ЧАЕС, ветеранам і так далі. Це рудименти старої системи, вважає лікар Євген Мешко. Як і форма 086-2 про профілактичну роботу з учнями з визначення факторів ризику алкогольних та наркотичних проблем. За його словами, є можливості вести електронні форми, але вони не впроваджуються через застарілі накази міністерства.

Не так категорично налаштований Віктор Сердюк, президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів.

"Міністерство охорони здоров'я має дбати про здоров'я. А якщо в якихось довідках є корупційна складова – цим повинні займатися інші органи. Всі довідки по небезпечні стани, які можуть загрожувати оточуючим, повинні залишитися. Наприклад, довідка в басейн або для водіння авто, в школи і дитсадочки. Якщо говорити про лікарняні листи – це більше соціальне питання. Якщо роботодавець не оплачує лікарняний – він його і не просить", – зазначає Сердюк. ​