Історія землетрусів: як і коли "трусило" Закарпаття

Закарпатська область вважається сейсмологічною зоною, а вірогідність землетрусів тут вища, ніж на іншій території нашої країни. Але землетруси на Закарпатті - не новина. Де і коли вони траплялися раніше - читайте у матеріалі.

Історія землетрусів: як і коли "трусило" Закарпаття

Зокрема вважається, що Тячівський та Берегіський райони одні із найбільш небезпечних зон де останні двісті років відчувалися досить сильні земні поштовхи. Слід зауважити, що землетруси відбуваються на Закарпатті дуже часто, але вони проходять дуже глибоко і з малою потужністю.

Історичні матеріали збереглися майже за два століття, тож можна побачити, що Закарпаття трусило і по вісім балів за шкалою MSK-64. Зазначена інтенсивність поштовхів призводить до великих тріщин в стінах і ґрунті та, навіть, падіння пам’ятників.

Так, 1 липня 1830 року у Тячеві стався землетрус, інтенсивність якого сягнула семи балів. Через сорок років Тячів знову потрусило із такою ж потужністю. 26 грудня 1872 року земні коливання на собі відчули жителі Довгого, а інтенсивність також була сім балів. Через вісім років трусило вже Вільхівці, а 1894 році земля згадала за Тячівщину і потрусило вже Буштино.

10 серпня 1926 року знову із потужністю у сім балів сколихнуло Тячів, а також Тересву. Через десять років сім балів відчули жителі Анталівців (тоді Антонівка). 14 вересня 1937 року земля тремтіла у Драгові, а вже 24 жовтня 1965 року у Берегові. Про землетрус 25 вересня 1977 року у Берегові розповідають місцеві жителі, що думали про військову техніку, яка наближається у місто, адже спочатку все гуділо, а потім і трусило.

Земля не бажає знати коли ми відзначаємо міжнародний день жінок, то ж 8 березня 1978 року шість балів землетрусу пройшлися по Виноградову. В липні 1982 року колихало Угорщину поблизу кордону, тож його відчули жителі Берегівського району. Подібна ситуація була у 2003 році коли трусило Міхаловце, але цей землетрус відчули на собі жителі Ужгородщини та Перечинщини. 23 листопада 2006 року сім балів пройшлися по Берегову.

Це лише статистика серйозних землетрусів за останні 200 років, адже якщо брати статистику і ледь потужних земних коливань, то їх назбирається за сотню.

Нагадаємо, що сейсмологи вже декілька раз попередили про можливі землетруси в Закарпатській області.

Mukachevo.net ​