12 способів перевірки прикрас, які допоможуть виявити підробку

Близько 30% ювелірних виробів, які продаються у нас – фальшиві. Підробляють їх по-різному: видають срібні вироби за біле золото; ставлять проби, що не відповідають дійсності; прикрашають несправжнім камінням. То ж як не стати жертвою обману?

Тутка склав перелік найпростіших способів, які допоможуть перевірити, чи не є той чи інший ювелірний виріб підробкою. З їх допомогою ви зможете перевірити коштовності, які є у вас вдома, а деякими з них можна скористатися навіть у крамниці.

Метали
Проба і клеймо
Найлегший спосіб перевірки – це, звичайно ж, поглянути на пробу і клеймо. Інформацію про те, яке тавро у якого металу, можна легко знайти у вільному доступі в інтернеті, а потім залишається тільки порівняти ці дані з тим, що нанесено на виріб. Цифри повинні бути чіткими, легко читатися, в іншому випадку краще не ризикувати і відмовитися від покупки такої прикраси. Щоб по пробі визначити, скільки дорогоцінного металу у виробі, подумки поставте кому після другої цифри і число, яке у вас вийшло буде означати відсоток від всього виробу. Наприклад, 925-та проба срібла – це 92,5% чистого металу.
  • Проби золота – 375, 500, 583, 585, 750, 916, 958, 999
  • Проби срібла – 800, 830, 875, 925, 960, 999
  • Проби платини – 850, 900, 950, 999
Магніт
Покрити сталь чи інший сплав з високим вмістом заліза позолотою або її імітацією – поширена процедура при виготовленні прикрас. Справжній виріб з високим вмістом дорогоцінного металу не повинен намагнічуватися. Тому при відвідинах ювелірної крамниці можете сміливо озброюватися магнітом.

Ушкодження


Срібло і платина дуже схожі зовні, тому дорогий метал можуть легко замінити на дешевий. Така підробка зі срібла викаже себе чорним відтінком і гнучкістю: платина таких характеристик не має.
Золото на необпаленій керамічній плитці або порцеляні, яка покритий емаллю, залишає золоті сліди, а сліди від підробок будуть сірими або чорними. Якщо ви вирішите перевірити виріб таким способом, то робіть це непомітно, наприклад, застібкою.

Нанесення складів

Крейда


Ще один з найпростіших способів – це перевірка крейдою. Потріть срібну прикрасу звичайною крейдою і якщо вона почне темніти, то перед вами справжнє срібло.

Йод


Золото можна перевірити за допомогою йоду. Якщо після тесту на прикрасі залишилася пляма, то це ознака підробки або сплаву, в складі якого є велика кількість недорогоцінних металів.
Нанесена на поверхню виробу з платини крапля йоду залишиться темною, причому чим насиченішим буде її відтінок, тим вищою є проба прикраси.

Оцет


Підробки під золото дуже швидко темніють в оцеті, тому щоб перевірити справжність прикраси, досить налити трохи рідини в склянку і потримати в ньому виріб приблизно 5 хвилин.

Сірчана мазь


Срібло можна перевірити за допомогою сірчаної мазі. Якщо предмет зі справжнього срібла, то на тому місці, куди ви нанесли мазь, залишиться темно-синя пляма. Пізніше її можна буде з легкістю очистити.

Нашатирний спирт


При взаємодії з більшістю металів нашатирний спирт викликає почорніння їх поверхні. При взаємодії з платиною такого не відбувається.

Камені

Діамант


Натуральний камінь не повинен пітніти, якщо на нього подихати, адже має високу теплопровідність.

Смарагд


Для визначення автентичності потрібно розглянути структуру каменя під збільшувальним склом: в цьому смарагді немає трубчастих або спіралеподібних малюнків. Також справжній смарагд погано проводить тепло – на дотик він завжди залишається холодним.

Перлини


Натуральні перлини коштують дорого, тому не варто сподіватися, що цей продукт за низькою ціною буде справжнім. Щоб встановити справжність перлів, досить перевірити його «на зуб». При спробі вкусити перлину можна відчути, що вона скрипить на зубах, як пісок. Штучні перлини таких властивостей не мають.

Бурштин


Покладіть бурштин в склянку з солоною водою (досить буде 3 ч. л. солі). Скляний або пластмасовий виріб, так само як і «бурштин» з епоксидної смоли, відразу ж піде на дно. А справжній бурштин випливе на поверхню: його вага менша, ніж вага солоної води.
Можна також потерти бурштин шерстяною ганчірочкою – він буде «бити» струмом і притягувати до себе нитки і пилюку.
Переклад Тутка