9 найбільших нерозгаданих таємниць Вашого організму

​Чи задумувались Ви, чому людське тіло робить певні речі та чи дійсно вони є життєво необхідними?

Незважаючи на те, що ми проводимо все своє життя в них, існує ще багато такого, чого ми не знаємо про наші тіла!
Чому ми маємо відбитки пальців?

Ми всі знаємо, що наші відбитки пальців настільки унікальні, що у двох людей не може бути однакових відбитків, навіть у ідентичних близнюків. Але яке ж першочергове призначення цих виступаючих узорів на пальцях у людей? Протягом багатьох років, вчені думали, що відбитки пальців існують, щоб допомогти пальцям людити брати предмети, але, як виявляється, відбитки пальців насправді дозволяють меншій ділянці нашої шкіри контактувати з предметами ніж це б робили ідеально гладкі пальці. Тому вони не мають нічого спільного з цим поясненням. Хоча існує декілька теорій про еволюційні цілі цих унікальних відбитків, включаючи те, що вони захищають наші пальці або забезпечують чутливість до дотику, вчені досі не змогли з'ясувати остаточне призначення відбитків пальців, інформує Ukr.Media.
Чому у нас є апендикс?

Це орган, який досі викликає у багатьох людей багато спірних почуттів. Він асоціюється з болем і його видалення абсолютно не впливає на наш організм. Здається, апендикс, доставляє значно більше неприємностей, ніж може бути корисним. Протягом багатьох років вчені, ще починаючи від Чарльза Дарвіна, погоджувалися з тим, що, хоча предки людини, що харчувались рослинами, потребували наявність апендикса, який був необхідним для травлення, проте він залишився лише пережитком еволюції і не виконує реальної функції у тілі сучасних людей. Проте останнім часом інша теорія стала більш популярною в науковому співтоваристві. Вона стверджує, що цей орган, який подібний до труби, фактично містить в собі і захищає цілий ряд хороших бактерій. Нам доведеться зачекати і подивитись, чи ця теорія буде підтверджена, та апендикс отримає агрументи щодо своєї користі.
Чому одна рука у нас домінує?

Ми так звикли мати домінуючу руку і ідентифікувати людей як "правшів" або "лівшів", що ми це, ймовірно, приймаємо як належне. Але коли ви дійсно задумуєтесь про це, то факт, що у нас є одна рука зі значно кращою функціональністю за іншу, здається трохи дивним. Враховуючи все, що ми знаємо про еволюцію і "виживання найбільш пристосованих", чому ми не розвинулися настільки, щоб мати дві абсолютно працюючі руки? Це одна з найбільших таємниць людського тіла. Звичайно, є деякі люди, які можуть використовувати обидві руки з однаковими можливостями.
Чому ми позіхаємо?

Ми навчилися позіхати ще з тих пір, коли ми були в утробі матері, і вчені все ще намагаються знайти пояснення, чому саме ми це робимо. Хоча теорій не бракує, справжня причина позіхання залишається загадкою. Одна теорія припускає, що ми позіхаємо, щоб регулювати температуру нашого мозку, оскільки нестача сну або нудьга можуть призвести до зниження температури у нашому мозку. Інші вчені припускають, що ми позіхаємо, щоб дати нашим тілам поштовх, оскільки частота серцевих скорочень збільшується, а м'язи наших очей напружуються після того, як ми позіхаємо. Можливо, обидва варіанти є вірними.
Чому у людей існують групи крові?

Як і апендикс, різні групи крові людини дають підказки про нашу еволюційну історію. Різні групи крові мають різні можливості боротьби з різними інфекціями, і вчені вважають, що вони почали виникати приблизно 20 мільйонів років тому, ще у предків людей та інших мавп. У поєднанні з природним відбором для певних груп крові проти певних інфекцій, еволюція створила дивовижне розмаїття людських типів крові, які ми бачимо і визнаємо сьогодні. Але те, чого не знають вчені, це чому так сталось. Немає остаточної теорії чи теорій, котрі б пояснювали, чому групи крові у людей є різними.
Чому ми бачимо сни?

Люди проводять майже третину свого життя в сплячому стані, але науці все ще дуже мало зрозуміло про те, як і чому ми бачимо сни. Ми знаємо, що сновидіння відбуваються під час періоду швидкого сну, і що наше серцебиття пришвидшується, коли ми бачимо сни, але науковці не впевнені в тому, з якою метою існують сновидіння. Популярна теорія говорить про те, що сновидіння - це те, як ваш мозок переглядає спогади про день, вирішуючи, які з них є цінними, а які не мають значення. Інші вчені, однак, вважають, що сновидіння фактично не виконують ніякої реальної функції, і вони є саме тим, що робить наш несвідомий розум, коли не позв'язаний з нашим свідомим "я".
Чому всередині нашого тіла існують віруси?

Досі переконані, що єдиною живою істотою у вашому тілі є... ви? Подумайте ще раз. Люди мають так багато мікробів всередині і на своїх тілах, що вони насправді становлять кілька кілограмів від нашої маси тіла. Багато з них мають вагомі причини, щоб там знаходитись, адже вони допомагають нашому травленню, вони зцілюють наші порізи, а також боряться з хворобами. Більшість з них, однак, є вірусами, цілі яких нам абсолютно невідомі.
Чому інші примати значно сильніші за нас?

У багатьох відношеннях людське тіло є надзвичайно схожим на тіла інших приматів, таких, як шимпанзе. Вони мають дуже схожі структури м'язів. Незважаючи на це, наші найближчі родичі примати приблизно в 1,35 рази сильніші, ніж ми. У нас розвинулось більше повільно-скорочувальних м'язових волокон, які є менш потужними м'язовими волокнами, ніж у інших приматів. Однак ці м'язові волокна дозволяють людям мати більшу витривалість, ніж у інших приматів. Вони дозволяли первісним людям легко полювати і більше пересуватись. Сьогодні вони є причиною того, що людина може проводити марафони, тим часом, як мавпа на таке не здатна. Але, незважаючи на всі ці людські переваги, невідповідність сил між людиною та приматами залишається достатньо значущим питанням для того, щоб заплутати вчених.
Чому сміх заразний?

Так, сміх заразний, і це не просто метафора. Вчені виявили, що потужні емоції можуть насправді викликати синхронізацію діяльності мозку у різних людей. Дослідження показують, що сміх пов'язаний з тим, що людина є соціальною істотою. Насправді, психологи виявили, що люди майже в 30 разів частіше сміються, коли вони перебувають у соціальних ситуаціях. Сучасна теорія говорить про те, що сміх є заразним, тому що люди - емпатичні істоти. Отже, хоча ми й досі з певністю не можемо сказати, чому наш сміх є заразним, існує одна річ, яку ми знаємо точно - сміятись, це добре. Отже, давайте більше усміхатись!