Курців вбивають смоли, а не нікотин — US News


Троє з п’яти курців помирають від хвороб, пов’язаних з курінням. Але головна причина — не в нікотині, а в смолах, які виділяються при згоранні. Про це пише US News.

«Перше, що потрібно знати — велика частина шкоди сигарет пов’язана не з нікотином, а з продуктами згоряння», — упевнений доктор Ніл Беновиц. Він є керівником відділу клінічної фармакології в Каліфорнійському університеті в Сан-Франциско і вивчає нікотин вже більше 40 років.

Незважаючи на токсичність у високих дозах, нікотин може мати позитивний ефект, наприклад, на пам’ять. Так, дослідження показали, що використання нікотинової жувальної гумки позитивно покращує короткочасну пам’ять.

Інші дослідження вказують на те, що нікотин зменшує ймовірність розвитку хвороби Паркінсона, а також знижує стрес і занепокоєння, стабілізує настрій.

«У цьому контексті нікотин навіть може використовуватися як ліки для деяких категорій пацієнтів», — говорить Лінн Козловські, професор громадської охорони здоров’я і поведінки в галузі охорони здоров’я в Університеті в Буффало (США).

У той же час, як вказують в Центрі з контролю і запобігання хвороб, нікотин несе і серйозні ризики — особливо для дітей. Йдеться про виникнення залежності, а також про ймовірність отруєння нікотином.

«До того ж ефект на здоров’я нової продукції, що містить нікотин, наприклад, електронних сигарет, ще до кінця не вивчений. Зокрема, зберігаються ризики використання нікотиновмісних продуктів під час вагітності. Оскільки нікотин викликає підвищення рівня адреналіну в крові — зберігаються ризики серцевих захворювань» , — нагадує доктор Беновиц.

Хоча експерти і вказують, що деякі нікотиновмісні препарати можуть бути більш безпечною альтернативою сигарет, найкраще — повністю відмовитися від них або використовувати ті товари, де нікотину міститься менше.

«Якщо ви схильні до того, щоб використовувати т.зв. системи доставки нікотину в організм, то краще і безпечніше використовувати товари, які не передбачають спалювання тютюну. Але «більш безпечний» не означає «повністю безпечний». Звичайно найбезпечніший варіант для здоров’я — повністю відмовитися від куріння або альтернативних продуктів, що містять нікотин», — впевнена професор Лінн Козловські.