День Ольги 24 липня: історія, традиції та прикмети свята

​В цей день церква згадує Київську княгиню Ольгу, яка перша з правителів прийняла християнство ще до хрещення Русі.

Народне свято День Ольги відзначається 24 липня 2019 року (дата за старим стилем — 11 липня). У церковному календарі день присвячений рівноапостольній княгині Ользі (у хрещенні Олені), інформує Ukr.Media.
Покровительку дня народ прозвав "Страдницею" тому, що її вшанування припадає на розпал польових робіт.
Історія
Все життя княгині Ольги проходило на виду. Але в історії залишилися таємниці, неточності і домисли, які пов'язані з рівноапостольною святою.
Вона народилася приблизно в 918-920 р. у древньому роду знатних російських князів Ізборських. Скандинавське ім'я Хельга, яким назвали княжну, при вимові на російський лад звучить як Ольга.
Після заміжжя з Київським князем Ігорем вона відразу була змушена з ним розлучитися, тому що він пішов у черговий військовий похід. Незабаром Ольга народила сина Святослава, і чекати чоловіка було вже не так самотньо. Через деякий час князь повернувся додому, але державні справи змусили його відправитися в землі древлян (східнослов'янське плем'я). Там Ігоря зрадницьки вбили.
Ольга постраждала трохи і задумала помсту. Вона наказала закопати живцем посольство древлян, яке прибуло для замирення. Наступних послів спалили в лазні. Потім на тризні по чоловікові вона наказала дружині умертвити п'ять тисяч представників племені. На наступну річницю знову виступила походом і дотла спалила древлянську столицю.
Ольга присвячувала свої дні не тільки вгамуванню помсти за вбитого чоловіка. Вона займалася і державними справами. Її правління було послідовним і мудрим. Поряд з господарськими турботами княгиня не забувала і про духовне.
Дізнавшись про християнську віру, Ольга, яка була язичницею, відправилася у Константинополь, щоб самій переконатися в її праведності. Вона відвідувала там богослужіння, прийняла хрещення під іменем Олена і повернулася до Києва переконаною християнкою. Вдома княгиня звернула в нову віру багатьох родичів. Але її син Святослав Ігорович не прийняв нову віру і залишився в язичництві. Тоді вона стала вчити християнству онуків. Згодом один із них — князь Київський Володимир прийняв християнство і поклав початок хрещенню Русі. При ньому Ольгу зарахували до лику святих.
Традиції та обряди
Люди прибирають жито і сушать сіно. Щоб встигнути завершити польові роботи до початку сезону дощів, моляться святій Ользі з проханням відвести грозові хмари.
Вночі, коли на небі добре видно Стожари (народна назва зоряного скупчення в Тільці), читають охоронну змову від злих сил та лихого ока.
Прикмети
  • Громові гуркоти звучать гучно — до зливи.
  • У чистому нічному небі ясно видно Стожари — жнива буде успішною, а земля дасть багатий урожай.
  • Грім гримить — до хорошого улову.
  • На поверхні води видно п'явки — до сильного вітру і можливої бурі.
  • Павук застиг і не ворушиться у центрі свого плетіння — скоро піде дощ.