Коли копати картоплю в 2019 році: сприятливі дні в серпні 2019 за Місячним календарем

​З настанням останнього літнього місяця постає питання про те, коли слід викопувати одну з найпоширеніших городніх культур — картоплю.

Це питання досить актуальне, оскільки потрібно правильно розрахувати термін викопування, щоб коренеплоди дозріли і після збору врожаю успішно зберігалися протягом всієї зими, інформує Ukr.Media.
Перед збором врожаю картоплі слід враховувати її сорт, строки посадки, погодні умови.
Картоплю важливо прибрати вчасно, тоді бульби будуть зберігатися всю зиму, не будуть проростати і гнити. Якщо ж дуже рано, чи навпаки пізно викопати картоплю, то можна втратити частину врожаю. З настанням нічних заморозків бульби просто підмерзнуть. А це означає, що зберігатися взимку така картопля не буде.
Ознаками дозрівання картоплі є засушений вид бадилля і придбання щільності у шкірки бульб.
Багато досвідчених городників рекомендують при виборі дати збирання картоплі дотримуватися рекомендацій спеціалізованого Місячного календаря. Так, для тривалого зберігання потрібно викопувати коренеплоди на спадаючий Місяць. У серпні поточного року Місяць почне спадати з 16-го числа. З цієї дати і до 30 серпня включно можна займатися збором картоплі.
Проте астрологи виділили найбільш сприятливі дні: 17, 19, 25, 29, 30 серпня 2019 року. В цей час роботи з прибирання картоплі особливо сприятливо позначаться на врожаї.