Позбавлення від стресу без ліків: проводимо час з кішками та собаками

​Скільки хвилин треба гладити кішку, щоб позбутися стресу?

Сьогодні практично кожна людина відчуває стрес — до цього важкого стану схильні як підлітки, так і дорослі люди. Як правило, стрес виникає через нестачу сну, проблеми на роботі та в особистому житті, а також безлічі інших чинників. Наслідки стресу бувають дуже жахливими, тому що нерідко постійна напруженість призводить до виникнення серйозних захворювань, інформує Ukr.Media.
Як же з ним боротися? Часом позбутися стресу можна навіть без допомоги ліків, просто провівши час із кішками та собаками.
У цьому в черговий раз переконалися дослідники з Вашингтонського університету. Вони провели експеримент, в ході якого зібрали 249 студентів і розділили їх на чотири різні групи. Відбір відбувався абсолютно випадковим чином, тому в групи потрапили студенти різного віку і статі. На прикладі цих чотирьох груп дослідники вирішили з'ясувати — чи зможе 10-хвилинне перебування з кішками та собаками знизити їх рівень стресу?
Кращий засіб від стресу
Перша група студентів грала з домашніми вихованцями, а ось друга група могла тільки спостерігати за цим процесом. Третій групі пощастило ще менше, і вони могли тільки дивитися фотографії вихованців. Четверта група про кішок і собак могла тільки мріяти. Останні дві групи були потрібні, щоб перевірити, чи можна позбутися від стресу просто думаючи про милих вихованців, не доторкаючись до них.
Виявилося, що ні. Взявши зразки слини у кожного студента і розрахувавши кількість гормону стресу кортизолу, що міститься в ній, вчені з'ясували, що при грі з домашніми вихованцями рівень стресу справді помітно падає. Також людина може заспокоїтися просто дивлячись, як інша людина грає з вихованцем. Однак, дивлячись на картинки з тваринами та думаючи про них, позбутися важкого душевного стану практично неможливо.
Користь кішок і собак
Що ж, після такого експерименту користь спілкування з домашніми тваринами дійсно можна вважати доведеною. В Японії домашні тварини використовуються як засіб від стресу вже давно — співробітникам деяких компаній дозволяється брати на роботу кішок і собак. Вважається, що близькість з ними підвищує продуктивність працівників та просто покращує настрій команди.​