5 листопада — день Якова: історія, традиції, прикмети

​У цей день наші предки грали в "бджолині ігри" -їли мед і зображували бджіл. У того,хто успішно виконає завдання, буде великий збір меду і бджоли краще роїтимуться.

День святого Якова у народі відзначається 5 листопада (23 жовтня — дата за старим стилем). Віряни православної церкви вшановують пам'ять апостола Якова, брата Господнього за плоттю. Є кілька припущень стосовно назви святого. За одним із них, Яків є двоюрідним братом Ісуса Христа, інформує Ukr.Media.
Історія життя святого не відома достовірно. Вже визнаним апостолом він згадується лише в кількох посланнях і діяннях. За біблійними книгами, Яків повірив в Ісуса Христа лише після його вбивства і воскресіння. Він відомий як апостол від 70-ти та 1-й єпископ Єрусалиму. Його смерть була болісною. Він постраждав від юдеїв. У 62 (63) році його скинули з ганку Єрусалимського храму і забили камінням.
Традиції та обряди
У народі цей день отримав назву Гужники. Апостол Яків вважається покровителем чоловічої роботи, а саме догляду за кінською зброєю або виготовлення віжок. Гуж — це частина кінської упряжі, яка виконує важливу функцію.


У цей день не тільки ремонтували кінну зброю, але і валяли валянки, займалися теслярськими, залізними та столярними справами. Незаміжні дівчата ходили по хатах і підглядали, чим зайняті хлопці. Якщо молодий хлопець працював, це означало, що він стане добрим і працьовитим чоловіком, а коли спав, то краще з ним життя не пов'язувати.
На Якова багато людей ходили в ліс по дрова. Люди вірили, що цей день принесе з дровами і тепло.
Традиційно в цей день починалися «бджолині ігри». Учасники мали не тільки ласувати медом, але і зображати звук цих комах. Вважалося, що успішно виконані завдання оповесні допоможуть бджолам краще і більше збирати меду.
У Яків день «загодовували» землю. Розкидали по полях залишки пирога зі свята Казанської Божої матері, щоб залучити птахів. За повір'ям, спів і гучне цвірінькання звеселяє землю, і вона потім тішить людей багатим урожаєм.
Прикмети
  • Якщо у Яків день випав град, то на Мотрону (до 22 листопада) запанує зима.
  • Якщо в цей день землю покриє пишний сніг, то зима буде м'якою і теплою, а літо багатим на врожай.
  • На Якова полив дощ — урожай буде хороший.