Кузьминки осінні 14 листопада: історія, традиції та прикмети свята

​Цей день вважали дівочим святом, яке відзначали з розмахом. На день винаймали хату, де і справляли Кузьминську вечірку.

Народне свято Кузьминки осінні відзначається 14 листопада 2019 року (дата за старим стилем — 1 листопада). Віряни православної церкви в цей день вшановують пам'ять святих безсрібників і чудотворців Косми і Даміана Азійських і матері їхньої преподобної Феодотії, інформує Ukr.Media.
Історія свята
Косма і Даміан (Кузьма і Дем'ян) були рідними братами. Мати виховала їх у християнстві, і вони проповідували цю віру в рідному місті. Коли брати досягли юнацтва, їх віддали вчитися лікарській справі. Яке ж було здивування багатьох, коли вони стали зцілювати людей від хвороб, приречених на смерть. Однак плату за свої старання брати не брали.
Одного разу вони вилікували від смертельної недуги жінку, і та в подяку, в ім'я Господа Бога, попросила Кузьму прийняти у неї 3 яйця. Той не зміг відмовити їй і прийняв дари. Тоді брат образився на нього, сказавши, що Кузьма порушив дану ними клятву і заборонив ховати себе поряд із ним.
Після їх смерті християни задумалися про виконання заповіту Дем'яна. Поки вони ламали голови, в натовпі з'явився верблюд, якого брати колись врятували. Він заговорив людським голосом і наказав покласти їх разом, оскільки дари жінки Кузьма взяв не з корисливих мотивів. Так і були поховані брати в одній могилі.
Традиції та обряди
У цей день було прийнято обмінюватися курми, як подарунками. Таких курей ніколи не забивали, поки вони самі не вмирали, годували їх вівсом або ячменем. Вважалося, що яйця, які знесе така курка, будуть цілющими. Деякі люди вірили, що ноги убитого в цей день півня, кинуті на дах будинку, допоможуть у збільшенні поголів'я свійської птиці.
Дівиці 14 листопада влаштовували Кузьминські вечірки. За кілька днів до свята вони винаймали хату, збирали продукти і варили пиво. Увечері приходили молоді люди і починалися веселощі, танці і загравання. Коли продукти закінчувалися, молодь йшла красти курей. У цей день такі крадіжки пробачалися.
На Кузьминки осінні гуляли останні весілля.
Жінки починали займатися пряжею.
Ковалі у цей день не працювали, оскільки як це вважалося великим гріхом.
Прикмети
  • Якщо вдень стоїть тепла погода, то зима буде теплою.
  • Якщо на Кузьминки осінні дерева повністю не скинули листя, то зима буде лютою і урожай не вродить.
  • Якщо піде сніг, то навесні річка розіллється.