В Австралії знайшли харчі, які люди їли 65 тисяч років тому

Дослідники стверджують, що це найдревніші залишки людської їжі за межами Африки і Близького Сходу. Фото УНІАН Вчені знайшли обвуглені рештки різних рослинних продуктів, вік яких становить 65-53 тисячі років. Стародавні харчі були відкриті на Півночі Австралії.
 Як пише Newsweek, зовні рештки схожі на шматки деревного вугілля. Їх виявили серед уламків стародавнього огнища, на якому стародавні люди куховарили.
 Ці осередки вчені відкрили на місці стоянки під назвою Маджедбебе. Це місце вважається найстародавнішою точкою проживання австралійських аборигенів. Читайте також Вчені виявили в ДНК африканців гени невідомого досі виду людей
Автори дослідження з допомогою старійшин аборигенів змогли визначити 10 різних видів рослинних продуктів. Це вдалося зробити шляхом аналізу деревного вугілля, яке збереглося до наших днів. Зокрема, серед стародавніх харчів були фрукти, горіхи, пальмові стебла, а також корені й цибулини. «Нам вдалося дістати деревне вугілля з найстарішого шару стоянки в Маджедбебе.
Ці шматки – це сміття, залишене людьми, які куховарили й ділилися їжею 65-53 тисячі років тому», - сказала автор дослідження Анна Флорін з Університету Квінсленду в Астралії.
 «Вони збереглися випадково. Ці шматки об’їдків вступили в контакт з багаттям, на якому куховарили. Через це вони стали деревним вугіллям. Однак, це найбільш старі докази споживання рослинної їжі людьми за межами Африки й Близького Сходу», - пояснила вона.