Вчені створили штучну шкіру, що здатна відновлюватися до 5 тисяч разів

Вчені з Університету науки і технологій імені короля Абдалли в Саудівській Аравії розробили міцну, еластичну, і чутливу синтетичну шкіру, яка може відновлюватися до 5000 разів і може бути використана в майбутньому при протезуванні.

Про це повідомляє “Daily Mail”.
Синтетична шкіра може імітувати природні функції шкіри людини, такі як визначення температури і дотику.
“Однак створення достатньо гнучкої електроніки, яка може виконувати такі делікатні завдання, одночасно витримуючи удари і подряпини повсякденного життя, є складним завданням, і кожний задіяний матеріал повинен бути ретельно спроектований”, – пояснив автор дослідження доктор Ічен Кай.
Дослідники стверджують, що їх прототип електронної шкіри може розпізнавати об’єкти на відстані восьми дюймів і реагувати на подразники менш ніж за одну десяту секунди. У той же час він дуже чутливий, до такої міри, що може розрізняти рукописний текст, написаний на його поверхні, і витримує 5000 деформацій, відновлюючись приблизно за чверть секунди.
Фото із відкритих джерел
Новий винахід може допомогти в створенні протезів, які також зможуть відстежувати біологічну інформацію, включаючи зміни артеріального тиску. Потім інформація може бути передана і збережена в хмарі через Wi-Fi.
За словами Кая, хоча перша точка заходу – це медицина, електронна шкіра може принести користь широкому спектру продуктів, включаючи сенсорну стрічку для вимірювання структурного стану меблів, літаків і будівель.