У США вчені створили пластик, який повністю розкладається у воді

Хіміки з Каліфорнійського університету розробили спеціальні ферменти, які при додаванні в пластик, допомагають йому розкладатися у воді. Винахід поки не запатентовано, але його хочуть використовувати для виробництва одноразового посуду і упаковки.
Про це пише Science News.
Новий фермент руйнує пластик, буквально поїдаючи його. А також дозволяє уникнути утворення найдрібніших частинок – мікропластіка, який надзвичайно небезпечний.
Щоправда, аби такий пластик повноцінно розклався та не шкодив навколишньому середовищу, необхідно дотримуватись багатьох умов — певна температура чи вологість повітря.
В такому пластику міститься всього 0,02% ферментів від загальної маси, тому його властивості не погіршуються. З цього матеріалу пропонують виробляти екологічно чистий одноразовий посуд та упакування для їжі.
Тільки на дні Світового океану зібралося 14 мільйонів тонн мікропластіка. Його знайшли в людській плаценті та на вершині Евересту.
Останні дослідження встановили, що ми навіть дихаємо пластиком. Водночас виявилося, що біопластик так само токсичний, як і звичайний.
Поки винайдений фермент поєднується тільки з деякими видами пластику, але команда вчених сподівається зробити його універсальним і використовувати повсюдно.