Земля могла бути водним світом: як на планеті з'явилася суша

Вчені з Токійського університету провели низку експериментів, які пояснюють нинішній вигляд Землі з достатньою кількістю суші на її поверхні. При цьому у момент формування планети мільярди років тому води на Землі було набагато більше. Куди ж вона могла подітися і чому Земля не стала водним світом? Свою відповідь на це питання дали дослідники з Японії.
Джерело:
Університет Токіо
Дані сейсмічних досліджень ядра Землі показують, що його щільність нижча від щільності матеріалів в його складі, зокрема – заліза. Добути зразки ядра або нижньої частини мантії нашої планети на нинішньому етапі розвитку техніки неможливо.

Однак ніхто не заважає вченим створити в лабораторії умови, що імітують процеси в ядрі Землі або на етапі формування планети, коли температури й тиск були дуже високими.
Для створення колосального тиску вчені використали алмазне ковадло, а матеріал на ньому нагрівали за допомогою лазера. У ролі піддослідних зразків були взяті матеріали, аналогічні за хімічним складом матеріалам молодої планети. При тиску в 30-60 ГПа і температурі 2830-4300° C водень почав посилено проникати в залізо з вивільненням і подальшим зв'язуванням кисню з водою. Це пояснює, чому ядро Землі має меншу щільність і розкриває секрет, куди поділася вся вода з молодої планети.

Алмазне ковадло / Фото Hirose

За підрахунками дослідників, у ядрі нашої планети може ховатися водню на 70 земних океанів. Якби не певні процеси у момент формування планети, життя на Землі у тому вигляді, в якому ми його знаємо і спостерігаємо, було б неможливе.