Очищенням ґрунтів і води від дрібних забруднень займуться нанороботи

Дослідники з Університету Колорадо в Боулдері виявили, що крихітні нанороботи, які самостійно пересуваються долають лабіринти в 20 разів швидше, ніж інші пасивні частинки, тому їх можна використовувати для пошуку забруднень і очищення складних територій

Нанороботами називають крихітні синтетичні рухомі частинки, що складаються з полімеру або кремнезему. Вони складаються з двох частинок, що утворюють сферу, кожна з половин володіє різними хімічними властивостями: одна півкуля сприяє виникненню хімічних реакцій, завдяки цьому з’являється хімічне поле, через нього частка отримує енергію з навколишнього середовища і використовує її для того, щоб пересуватися.
Таких нанороботів, вважають вчені, можна використовувати для очищення забрудненого ґрунту, поліпшення фільтрації води або навіть доставки ліків в області тіла, наприклад, в щільні тканини. Деніел Шварц, старший автор статті заявив, що нанороботи привернули увагу спільноти фізиків-теоретиків близько 20 років тому. Однак використовувати їх на повну потужність не було можливості, почасти тому, що раніше було складно спостерігати й моделювати їх рух у відповідних середовищах

В Ізраїлі створили новий камуфляж для військовослужбовців, який ховає їх не тільки від людей, а й від тепловізорів, пристроїв для спостереження за розподілом температури поверхні.
Маскувальну систему розробила ізраїльська компанія Polaris Solutions разом з міноборони країни. Новинка називається Kit 300. Система зроблена з певних металів, полімерів і мікроволокон. Солдат, який користується маскуванням, стає практично непомітним для людського ока і навіть тепловізора. Ефект невидимості зберігається і в ті моменти, коли військовослужбовець пересувається. Камуфляж може змусити бійця злитися навіть зі скелею.
Маскувальна система важить всього 500 грамів. Її можна зручно скласти для транспортування солдатом. Комплект Kit 300 двосторонній, у кожної сторони тут власне забарвлення.