Вийшла Windows у “хмарі”: чи може це означати завершення ери ПК?

Десятиліттями однією з головних сил, що тримала популярність персональних комп’ютерів як безальтернативної машини для роботи була операційна система Windows та надзвичайно багата бібліотека програмного забезпечення для неї. І отримати всі ці переваги можна на iPad, Mac, планшетах та смартфонах Android. Що це може означати для традиційних ПК?
Досі запустити Windows можна було лише на певному обладнанні, наприклад, потрібні процесори архітектури x86. Існує навіть назва Wintel, яка розшифровується як Windows + Intel та показує тісний зв’язок операційної системи з апаратним забезпеченням архітектури x86.
Однак тепер повноцінну Windows можна запустити майже на будь-якому гаджеті з браузером та інтернетом. Апаратна платформа вже не має значення, оскільки Windows пішла у “хмару”.
 
Microsoft офіційно запустила сервіс Windows 365, який надає віддалений доступ до повноцінної робочої машини з Windows 10 або 11. Характеристики такого віртуального комп’ютера можуть включати 8-ядерний процесор, SSD до 512 ГБ та оперативну пам’ять до 32 ГБ – ознаки потужної машини.
Апаратне забезпечення користувача при цьому може бути мінімальним за своїми характеристиками. Воно повинно лише надавати комфортну роботу у браузері.
У Microsoft уже називають Windows 365 новою категорією гібридних персональних комп’ютерів. Директор софтверного гіганта Сатья Наделла називає цей сервіс хмарним ПК.
Переваги хмарного ПК очевидні: користувачі отримують доступ до повноцінного комп’ютера з Windows у будь-якій точці планети. Куди б вони не мандрували, вони всюди матимуть власний робочий стіл, звичні їм налаштування, додатки та дані. При цьому для доступу достатньо якогось надлегкого пристрою.
Зростання популярності Chromebook останнім роком доводить, що людям не потрібна потужна локальна машина, а вистачає і малопродуктивного клієнта для доступу до хмарних сервісів. Лише в четвертому кварталі продажі Chromebook склали 11 млн, за даними Canalys. У першому кварталі поточного року популярність Chromebook зростала на 275%.
Сьогодні Microsoft випускає лінійку власного “заліза” на Windows – це потужні планшети та ноутбуки Surface. І можна очікувати, що найближчим часом до них може приєднатися значно доступніший ноутбук, який буде розрахований саме на роль клієнта для доступу до хмарного ПК Windows 365.