Натільний очищувач повітря, який замінює маску, створили в Естонії

Всупереч поширеній думці, більшість потоків повітря, яким ми дихаємо, надходить не горизонтально, а піднімається знизу вгору по тілу людини. Ґрунтуючись на цій термодинаміці дихання, естонська науково-дослідницька компанія Respiray створила пристрій, який може стати ефективною альтернативою іншим засобам індивідуального захисту під час пандемії COVID-19.
Для дезінфекції повітря у пристрої використовується ультрафіолетове світло. При цьому натільний очищувач не закриває обличчя користувача і не ускладнює дихання.
Пристрій було протестовано в Тартуському і Лодзькому університетах в Естонії і Польщі. Експеримент показав його ефективність усунення патогенів у повітрі на рівні більш ніж 99%.
Творці говорять, що їхньою ідеєю було розробити очищувач повітря, який дозволив би людям поводитися під час його використання якомога природніше.
«Користувачеві легко дихати, а інші люди бачать його вираз обличчя», — пояснює співзасновник компанії і головний операційний директор Роберт Арус в інтерв'ю Springwise.
Пристрій одягається навколо шиї на плечі людини. Повітря входить у нього знизу і проходить через впускний фільтр. Потім очищене повітря виходить вгору до обличчя користувача. При цьому максимальна сила повітряного потоку, яку може забезпечити Respiray, у 3-4 рази більша, ніж зазвичай поглинає людина у стані спокою.
До передньої частини пристрою можна прикріпити прозорий щиток, для більш ефективного захисту в людних місцях.
Фахівці зазначають, що подібний натільний очищувач повітря, який не закриває обличчя користувача та в якому для дезінфекції застосовується технологія УФ-C, було розроблено і вироблено вперше.