Про правопорядок у Тячівській ОТГ говорили на громадських слуханнях (ФОТО)

На захід прийшли небайдужі тячівці, активісти, керівники підприємств та установ району та ОТГ


14 березня у Тячівському ЦДЮТ відбулися громадські слухання стосовно важливих і наболілих питань, які стосуються життєдіяльності Тячівської ОТГ, та вже неодноразово були предметом обговорення на засіданнях виконкому і сесій міськради, у соцмережах та серед мешканців громади.На захід прийшли небайдужі тячівці, активісти, керівники підприємств та установ району та ОТГ, члени виконкому, депутати міської, районної, обласної рад.
Головував на зібранні член виконкому Тячівської міськради Петро Мацола. Свої коментарі щодо кожного питання надавав Тячівський міський голова Іван Ковач.
Щодо першого, «найгарячішого» питання слухань – про стан роботи із забезпечення громадського порядку, законності, дотримання правил благоустрою та дорожнього руху, санітарно-епідеміологічних норм та норм діючого законодавства при розміщенні реклами в населених пунктах ОТГ, – передусім, інформував заступник Тячівського міського голови Тіберій Мийсарош.
Доповідач детально розповів про заходи, які вживає міська влада для забезпечення громадського порядку у населених пунктах ОТГ. Так, з метою фіксації порушень встановлено камери відеоспостереження, а вся інформація зберігається на сервері, розміщеному у відділі поліції. За минулий рік Тячівська міська рада направила у поліцію 8 повідомлень про крадіжки та пошкодження комунального майна. Але від поліції отримали відповідь лише по одному факту – щодо встановлення особи, яка викрала вазони біля адмінбудівлі міськради.
«Ми готові збільшити кількість камер відеоспостереження до такої кількості і якості, яка б дала змогу адекватно реагувати на правопорушення, та розкриття злочинів, на думку депутатів і виконкому, бажає бути кращим», – зазначив Тіберій Мийсарош.
Доповідач звернув увагу і на незадовільну транспортну дисципліну у місті, яка набула загрозливого характеру. Мешканці громади обурюються фактами хаотичного паркування транспорту у невстановлених місцях на вулицях Тячева, порушень правил дорожнього руху. Городяни регулярно публікують фото докази у соцмережах, звертаються з письмовими зверненнями до влади.
Щоб частково вирішити цю проблему, міська влада цьогоріч планує обладнати автостоянку на 60 паркувальних місць по вул. Незалежності. Розмістити стоянку планується і на ділянці, яку наразі використовує МПП «Гранат» (речовий ринок).
Загрозлива ситуація і з перевізниками, які садять і висаджують пасажирів не у спеціально відведених місцях, а де заманеться. Також протягом року до правоохоронних органів міська влада направляла списки автотранспорту з номерами, чиї власники займаються пасажирськими перевезеннями без ліцензії.
Йшлося і про засилля зовнішньої реклами на тротуарах та торгівлю у невстановлених місцях, яка теж уже набила оскомину громаді міста.
«Наразі міськрада схвалила проект положення, яке буде чітко регулювати встановлення зовнішньої реклами та розміщення товарів на пішохідних зонах та тротуарах», – зауважив заступник міського голови.
Виступ заступника міського голови доповнив Сергій Яцюк, керівник ТОВ «КомТех Сервіс», яке є постачальником послуг відеонагляду на території ОТГ. За його словами, в об’єднаній громаді 39 камер спостереження: 25 – у Тячеві, 2 – у Тячівці, 10 – у Руському Полі, 2 встановлюються у Лазах. Причому 5 відеокамер у Тячеві та одна в Руському Полі не тільки відслідковують рух, а і розпізнають і вносять до бази даних номери транспорту, що дає можливість оперативно встановлювати його місцезнаходження.
У Тячеві відеонаглядом охоплені в’їзд та виїзд, основні дороги міста. Але для того, щоб максимально перекрити всі перехрестя, в місті треба встановити ще 14 камер відеоспостереження  і 2 камери фіксації номерних знаків, 4 камери – у Лазах, 5 – у Тячівці, 2 – в Округлій.
Місця, де вже встановлені відеокамери та де їх пропонується розмістити, були позначені на карті міста, з якою тячівці мали можливість ознайомитись у залі. Крім цього, на думку виступаючого, варто встановити табло-радар контролю швидкості, а також відеокамери у місцях стихійних сміттєзвалищ.
«Це стане предметом більш детального розгляду на виконкомі і на сесії міськради, з урахуванням побажань громади», – резюмував міський голова.
Для більш ефективного аналізу інформації сервер системи відеонагляду планують встановити у міській раді та залучити фахівця для щодобового відстежування отриманої інформації та оперативної взаємодії з правоохоронними органами.
Відтак слово мав начальник Тячівського відділу поліції ГУНП в Закарпатській області Василь Майданик. Зазначив, що єдиний шлях вирішення озвучених проблем – притягнення винних до відповідальності, над чим і працюють правоохоронці. Зокрема, у січні-лютому поліцейські склали у Тячеві 35 протоколів за порушення правил благоустрою території (розміщення реклами у невстановлених місцях), які були спрямовані на розгляд адмінкомісій за місцем реєстрації підприємця.
Такі ж протоколи, з його слів, складають і на вуличних торговців та нелегальних перевізників. Частина з них хоча і мають документи на перевезення, та правила паркування теж порушують. Тому для виявлення і документування порушень в частині неправильного паркування було прийнято рішення залучити додатковий наряд поліції. Як зазначив начальник відділу поліції, щодня на водіїв-порушників складається 15-20 протоколів, з ними щоденно проводяться розмови, однак частина «маршрутчиків» чомусь їх не розуміє.
До речі, перевізники теж були запрошені на громадські слухання, однак цю пропозицію проігнорували.
Також Василь Майданик поскаржився на те, що для стовідсоткового виконання завдань поліції не вистачає особового складу. Але запевнив: робота з притягнення водіїв-нахаб до відповідальності буде тривати. Також він зауважив, що поліція реагує на повідомлення тячівців про неадекватних водіїв у соцмережах та закликав їх не тільки викладати фотодокази, а й повідомляти про виявлені факти порушення ПДР за номером 102. На такі повідомлення група швидкого реагування буде оперативно виїжджати.
Також він зазначив, що за кожним повідомленням Тячівської ОТГ внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.
Мешканці громади адресували керівнику поліції чимало претензій, запитань і критики. Зокрема, цікавились, які заходи вжито поліцією за наслідками подій, які відбулися у Тячеві 21 лютого цього року, коли група осіб запалили шини перед будівлею РДА. Як відповів Василь Майданик, слідчим відділом Тячівської поліції розпочато кримінальне провадження за фактом хуліганських дій та вчинення опору працівникам правоохоронних органів, проводиться досудове слідство.
Запитували й про те, чому у Тячеві вже не здійснюється евакуація припаркованого у невстановлених місцях транспорту. На що Василь Майданик відповів, що така практика тривала лише два місяці, бо договір з фірмою, яка надавала евакуатор, розірвали, а поліція таку діяльність здійснювати не може за законом.
Також тячівці звертали увагу на необхідність профілактики злочинів, систематичного штрафування правопорушників.
Розмова тривала близько півтори години. Сказане підсумував міський голова Іван Ковач. Запевнив, що міська влада готова сприяти поліції, залучаючи до рейдів працівників міської ради. У свою чергу, Василь Майданик запропонував такі рейди проводити щодня.
Мер міста також попередив, що найближчим часом працівники міськради спільно з поліцією будуть складати протоколи і за розміщення зовнішньої реклами або торгівлю у невстановлених місцях. Злісних порушників серед перевізників теж чекають на серйозну розмову у мерії на зустріч за участі громади.
У підсумку і влада, і громада зійшлись на думці, що Тячівський відділ поліції ГУНП не вживає достатніх заходів для виконання ухвали минулорічних громадських слухань щодо правопорядку у населених пунктах Тячівської ОТГ. Про хід виконання висловлених громадою пропозицій домовились заслухати поліцію у липні цього року.
Також за результатами слухань громадськість запропонувала Тячівській міській раді затвердити у новій редакції правила благоустрою території населених пунктів ОТГ, довести їх вимоги до підприємств, організацій, установ, населення та уповноважити посадових осіб на складання протоколів про адмінпорушення за недотримання вимог цих правил.
Про інші розглянуті на громадських слуханнях питання – у наступних повідомленнях.
  
За матеріалами: http://tyachiv.com.ua