Готуйтеся, тячівці – насувається гроза


На Закарпаття насувається буревій. За прогнозами синоптиків під найбільшою загрозою Тячівський, Хустський та Рахівський райони.
Держслужба з надзвичайних ситуацій рекомендує громадянам, що потрапили під грозу, уникати дерев і ховатися від блискавки в канавах.
Про це йдеться в рекомендаціях ГУ ДСНС в Києві, опублікованих на сайті управління.
"Якщо ви опинилися в грозу на відкритій місцевості і не маєте можливості сховатися в будівлі або машині, то відходьте подалі від дерев і високих будівель. Уникайте пагорбів й інших височин. Перебувати під групою з кількох дерев більш безпечно, ніж на відкритій місцевості. Якщо поблизу є канава, ховайтеся в ній", - йдеться у повідомленні. 
"Щоб знизити ризик під час грози на відкритій місцевості, не можна ховатися під високі дерева, особливо самотні. Найбільш небезпечними з них є дуб, тополя, ялина та сосна. Дуже рідко блискавка влучає у вербу і клен, а найменш вірогідна її атака на кущі", - додають рятувальники.
Тим, кого гроза застала на відкритому просторі, також радять "присісти в яму чи траншею. Тіло повинно мати якнайменше точок дотику із землею. Не лягайте на землю, тим самим збільшуючи площу ураження розрядом. Краще сісти, злегка нахиливши голову, щоб вона не була вище предметів, які знаходяться поряд", - наголошують у службі. 
Головне, завжди пам'ятайте – під час грози ховатися треба не від води, як це робить багато людей, радісно забігаючи під найближчий металевий навіс автобусної зупинки. Насправді ховатися й рятуватися варто не від води, а від блискавки, бо вона вбиває!

Тож, якщо людина не розгубиться і згадає ці поради, її обмине ризик, яку таїть у собі блискавка.
??